П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чому від червоного вина болить голова – науковці намагаються пояснити

Важливо

Американські науковці із Університету Каліфорнії припускають, що виявили причину, чому після червоного вина болить голова. Винуватцем може бути флавоноїд та антиоксидант під назвою кверцетин. В крайньому разі, у американському вині його багато.

Про це пише ВВС.

Науковці для дослідження брали вино сорту Каберне із каліфорнійського округу Напа.

Вони кажуть – чим більше грона перебувають під сонцем, тим більше у них виробляється кверцетину. Тож чим дорожче вино, тим більше головного болю воно може принести. В середньому, більш починається через 30 хвилини після вживання навіть невеликої кількості вина.

Однак, схоже, кверцетин погано впливає на самопочуття лише у суміші із алкоголем. Цього флавоноїду багато у різних овочах і фруктах і він не викликає неприємних ефектів.

Аби довести цю гіпотезу, лишилося провести простий експеримент: взяти людей, схильних до “винного” голового болю і дати їм горілку – розчин спирту у воді. Одним дати пігулку кверцетину (його можна придбати в аптеках, як вітамін), а іншим – таблетку-плацебо.

“Дешеві сорти винограду вирощують на лозах з дуже великими кронами і великою кількістю листя, тому вони не отримують так багато сонця”, – пояснює один із дослідників Ендрю Вотерхаус.

Однак таке пояснення не влаштовує британського професора Роджера Кордера, фахівця із експерементальних методів лікування Лондонського університету королеви Марії.

Кордер наголошує, що дешеві вина навпаки – частіше викликають головний біль. Тож причиною може бути “хімія”, яку виробники додають до напоїв, припускає він.

Наприклад, причиною можуть бути сульфіти, які додають у вино у якості консервантів. У декого взагалі на них може бути алергія.

Крім того, деякі люди, які мають коріння зі Східної Азії, можуть бути нетолерантні до алкоголю – у них в організмі порушений ланцюжок розпаду етанолу, пояснює науковець.

Як повідомляло BitukMedia, французька поліція запобігла крадіжці двох вантажівок із оригінальним шампанським. Вміст кожної машини оцінють у близько 300 тис. євро.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі