Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Там, де сходяться паралельні лінії”: дані телескопа NASA стають музикою, яку можете відтворити і ви (ВІДЕО)

Важливо

У рамках нової співпраці вчені та композитори використали дані телескопів NASA для створення оригінальної музики. Ультразвукове зображення Галактичного центру з використанням даних космічних телескопів “Чандра”, “Хаббл” та “Спітцер” трансформували в оригінальну композицію з нотами та партитурою.

Про це розповідає сайт NASA.

З 2020 року в рамках проєкту “соніфікації” у рентгенівському центрі NASA “Чандра» дослідники переводять цифрові дані, отримані телескопами, у ноти та звуки. Це дозволяє сприймати знімки космічних об’єктів не тільки очима, а й на слух.

В рамках нового етапу проєкту ультразвукової обробки вчені у співпраці з композитором Софі Кастнер розробили музичні версії даних, які можуть відтворити як професійні музиканти, так і аматори (переходьте за посиланням, якщо готові спробувати свої сили, – ред.).

“Це схоже на написання вигаданої історії, яка багато в чому ґрунтується на реальних фактах, — пояснює Кастнер. — Ми беремо дані з космосу, які перетворили на звук, і надаємо їм нового вигляду”.

Зображення – NASA/CXC/SAO/Sophie Kastner

На сьогодні пілотна програма фокусується на даних з невеликої області в центрі нашої галактики Чумацький Шлях, де знаходиться надмасивна чорна діра. Цю ділянку, шириною близько 400 світлових років, вивчали рентгенівська обсерваторія NASA “Чандра”, космічний телескоп “Хаббл” і “Спітцер”, що вийшов з ладу.

У процесі ультразвукової обробки даних комп’ютери використовують алгоритми для математичного зіставлення цифрових даних, які надходять з цих телескопів, зі звуками, які може приймати людина. Однак музиканти мають більші можливості, ніж комп’ютери.

Кастнер вирішила зосередитись на невеликих ділянках зображення, щоб зробити дані більш зрозумілими для людей. Результатом її пробного проєкту стала нова композиція, в очнові якої реальні дані телескопів NASA, але з людським підходом. Робота Софі Кастнер “Галактичний центр” називається “Там, де сходяться паралельні лінії”. От як вона звучить⬇️⬇️⬇️

Як розповідало раніше BitukMedia, фахівці NASA оприлюднили опрацьований запис звукових хвиль від надмасивної чорної діри. Звучить вона моторошно.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі