Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Сліди з неоліту: відкопали 4 000-річну гробницю з п’ятьма покійниками

Важливо

У Норвегії на місці будівництва нового готелю відкопали кам’яну гробницю віком близько 4 тис. років, а в ній рештки щонайменше п’ятьох людей. Знайдені поряд з ними артефакти вказують на те, що поховані могли бути одними з перших землеробів західної Норвегії. Знахідка розширює розуміння сільськогосподарської історії регіону.

Про знахідку пише Live Science.

Археологи повідомляють, що в Західній Норвегії було виявлено надзвичайно важливу кам’яну могилу віком 4000 років, назвавши її найунікальнішою знахідкою кам’яного віку в країні за останні 100 років.

Розкопки археологів Університетського музею Бергена у невеликому поселенні Сельє тривають з квітня цього року. За цей час відкопали численні залишки доісторичних поселень, зокрема кістки тварин та намистини з мушель.

Але найбільшу цінність має гробниця з кам’яних плит, датована 2 140-2 000 роками до нашої ери: 3 метри завдовжки, 1,5 м завширшки та 1 метр заввишки, складалась з двох камер. У них і знайшли останки щонайменше п’ятьох людей, зокрема літнього чоловіка з артритом, молодої жінки та 2-річної дитини. Поруч знайшли також кам’яний серп, придатний для збору зерна, що разом із віком наводить на думку, що померлі були одними із перших землеробів на заході Норвегії.

Могила є “hellekistegrave”, або могила в кам’яному ящику. Цей тип поховання раніше був виявлений тільки в Бускеруді, Естфолді та Данії, але ніколи в Західній Норвегії. Знахідка такої могили тут може пояснити, коли сільське господарство, яке вперше з’явилося в Норвегії близько 3950 р. до н. е, поширилося на Західну Норвегію.

Дослідники розкопують гробницю Сельє пізнього неоліту на південному заході Норвегії. Фото – University Museum of Bergen

На користь цього припущення свідчить і тип поховання: у західній Норвегії тогочасні люди частіше ховали померлих в скелях, тоді як на сході, де вже практикували сільське господарство, часто використовували подібні гробниці з кам’яних плит, що поширилися з Данії разом з групами фермерів. З’ясувати походження похованих допоможе майбутній ДНК-аналіз.

Дослідники, можливо, зможуть встановити вік людей, місце походження і способи транспортування в Західну Норвегію завдяки людському кістковому матеріалу, що винятково добре зберігся, виявленому на цьому місці.

Раніше BitukMedia розповідало про норвезького аматора з металошукачем, який зробив “велику золоту знахідку століття”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі