Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Є фотодоказ: у Чорнобилі з’явилася тварина, яку екологи не фіксували з минулого століття

Важливо

На території Чорнобильського заповідника на Київщині фотопастки зафіксували рись євразійську. Цей вид є рідкісним: вважається, що ці хижаки зникли з території українського Полісся ще у минулому столітті.

Про це повідомляє Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник.

“У минулому столітті цей вид повністю зник з території українського Полісся: фіксувались лише заходи окремих особин з рідкісних репродуктивних оселищ Білорусі. Тепер ось ми хвалимось новими й новими світлинами цього пухнатого хижака з китичками, популяція якого є цілком сталою на заповідній території, – йдеться у повідомленні природоохоронців. 

Рись у минулому – це звичайний вид в Українському Поліссі. Проведення осушувальних робіт, прокладка великої кількості шляхів, посилення конкурентних стосунків з вовком скоротили чисельність цього виду ще у кінці ХІХ ст.

За поліською популяцією рисі в останні десятиліття проводяться детальні моніторингові польові дослідження. Чисельність рисі станом на початок 2020 року складала орієнтовно 10 тварин на Рівненщині, 5 – на Житомирщині, 25 – на півночі Київщини. Впродовж 2020-го було поведене польове обстеження півночі Житомирщини і Київщини і станом на осінь в Українському Поліссі передусім у Овруцькому районі на Житомирщині були встановлені нові осередки розмноженняр рисі і очевидно, що найближчим часом чисельність виду знову буде відновлена до 80 особин.

Нагадаємо, до Чорнобильської зони повернувся зниклий вид диких тварин, яких там не бачили понад сотню років. Дослідник Сергій Гащак розповів, що у лісі біля Чорнобиля знову можна зустріти бурого ведмедя.

Завдяки фотопасткам, цього року вдалось задокументувати на теренах Заповідника присутність бурого ведмедя – вид, який вже фіксували у 2020 та 2022 роках. “Отримана інформація вказує, що, попри негаразди воєнного часу, найбільший хижак Європи не покинув Чорнобильський заповідник, а почувається тут ніби вдома”, – зазначають фахівці.

Фото – з фотопасток Чорнобильського заповідника та фахівців Опачицького та Куповатського ПНДВ

Як розповідало раніше BitukMedia, у Чорнобильській зоні оселився новий вид птахів – мартин скельний. Ці пернаті мешкають у Середземноморському регіоні, а до України могли потрапити з Польщі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі