Четвер, 25 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Емігрант із Польщі – у Чорнобильській зоні оселився новий вид птахів

Важливо

У Чорнобильській зоні оселився новий вид птахів – Мартин скельний. Ці пернаті мешкають у Середземноморському регіоні, а до України могли потрапити з Польщі.

Про це повідомив Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник у Facebook.

“У Чорнобильському заповіднику поповнення: зафіксовано новий вид птаха – Мартин скельний (Larus michahellis)”, – йдеться у повідомленні.

Цього мартина орнітологи спіймали у 2021-му році у Польщі. До лапи причепили трансмітер – передавач частот, який дозволяє слідкувати за переміщенням птаха через супутник.

Це не перший емігрант до Чорнобильської зони. Завдяки трансмітерам науковці знають, що в Україні віднедавна живуть орел-могильник із Угорщини, мартин делаверський із Польщі та орел яструбиний із Франції.

Мартин скельний – родич Мартина середземноморського, який гніздиться на чорноморському побережжі Криму.

Мартина скельного помітили, коли він пролетів над заповідником 6 травня 2023-го вздовж берега річки Прип’ять на північний захід, повідомляють у заповіднику. Тож загалом у заповіднику біля ЧАЕС мешкає  226 вид птахів.

Як повідомляло BitukMedia, науковці планують оживити величезнего нелітаючого птаха додо із острова Маврикій в Індійському океані. За проект взялася Бет Шапіро, професор екології та еволюційної біології Каліфорнійського університету в Санта-Крус, та її команда. Унікальних птахів винищили європейські колонізатори у XVII ст.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі