Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

ШІ вміє передбачати, чи станеться у вас серцевий напад за 10 років до самого нападу

Важливо

Штучний інтелект (ШІ) можна використовувати для прогнозу ризику серцевого нападу. Технологія від британських вчених може оцінити загрозу здоров’ю на найближчі 10 років, а отже врятувати тисячі життів людей, в яких до фатального стану призводять непомітні для лікарів зміни у судинах.

Про це розповідає The Guardian.

Щороку у Великій Британії близько 350 тисяч людей проходять комп’ютерну томографію для виявлення закупорок або звужень артерій. Однак такий метод не може виявити деякі дрібні фактори, які можуть призвести до серцевих нападів у майбутньому.

Вчені з Оксфордського університету запропонували своє вирішення цієї проблеми. Протягом останніх трьох років вони навчали модель на базі даних 40 тисяч пацієнтів, які зверталися до лікарень зі скаргами на здоров’я. Вони натренували свій алгоритм виявляти зміни у жировій речовині запалених артерій, що можуть вказувати на ризик серцевого нападу, та нібито незначні звуження судин, які постачають кров до серця. Тепер на їхній основі алгоритм може спрогнозувати ризик серцевого нападу на найближчі 10 років.

Точність такого методу підтверджують і медики. Її вже випробували в реальних умовах: вчені передали лікарям прогнози ризиків для 744 пацієнтів з хворим серцем, отриманих за допомогою ШІ. У 45% випадків після ознайомлення з результатами медики скоригували методику лікування цих людей.

На думку науковців, розроблений ними інструмент є цінним джерелом інформації про стан пацієнта та допоможе визначити людей у групі ризику важких серцевих захворювань. За розрахунками, впровадження технології могло б зменшити на 20 відсотків частоту серцевих нападів та на 8 відсотків — смерті від них, а також інсультів.

Самі вчені, щоправда, наголошують, що поки що їхня розробка має використовуватися не для встановлення діагнозу, а для надання лікарям точної картини ризику для здоров’я.

Як розповідало раніше BitukMedia, хлопчик відвідав 17 лікарів, а діагноз йому встановив ChatGPT.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі