Вівторок, 7 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Голуб як машина: “тупі птахи” здатні вирішувати завдання так само, як алгоритми ШІ

Важливо

Нове дослідження наводить докази того, що голуби вирішують деякі проблеми так само, як це зробив би штучний інтелект (ШІ) – дозволяючи їм вирішувати складні завдання, які могли б дратувати людей.

Про це розповідає Techxplore.

У рамках нового дослідження вчені порівняли голуба з моделлю штучного інтелекту (ШІ) та виявили – і птах, і комп’ютер використовують однаковий процес, щоб вирішити поставлене перед ними завдання.

Для цього експерименту дослідники вивчили 24 види голубів. Птахам показували різні форми, концентричні та секційні кільця. Потім вони мали натиснути кнопку, відповідну категорії, до якої належав кожен стимул. У разі успіху голуби отримували в нагороду корм.

Чотири завдання різного рівня навичок показали, що методом спроб та помилок голуби швидко виправлялись та знаходили правильну відповідь, утворюючи асоціації зі стимулами та категоріями. Дослідники вважають, що птахи використовували асоціативне навчання.

У ході “навчання” голуби покращили свою здатність робити правильний вибір з 55 до 95 відсотків у випадках з простішими завданнями. При вирішенні складніших їхня точність зросла з 55 до 68 відсотків.

“Голуби не намагаються з’ясувати правила. Вони просто використовують грубу силу, метод спроб та помилок та асоціативне навчання, що допомагає їм працювати краще, ніж люди”, — пишуть вчені.

Так, для цих завдань “голубиний спосіб” навчання ефективніший, ніж людський. Намагаючись полегшити роботу, він ускладнює завдання з допомогою правил.

“Але в цьому випадку не було жодних правил, які б полегшили завдання. Це дуже засмучує людей і вони часто відмовляються від виконання подібних завдань”, — пояснюють автори дослідження.

Використана модель штучного інтелекту включала два простих механізми, які, як припустили дослідники, використовували голуби: асоціативне навчання та корекцію помилок. І, подібно до того, як птахи виправлялися, щоб отримувати дедалі більше правильних відповідей у повторних експериментах, ШІ у міру просування робив усе правильніший вибір.

Незважаючи на те, що це проста модель, вона є основою, на якій побудований ШІ. Такі системи повинні знаходити закономірності та пов’язувати їх, щоб забезпечити зв’язки для вирішення проблем.

“Принципи навчання, які визначають поведінку цих машин штучного інтелекту, дуже схожі на ті, які використовують голуби”, – додав Брендон Тернер, провідний автор дослідження та професора психології в Університеті штату Огайо (США). “Ми відзначаємо те, наскільки ми розумні, що створили штучний інтелект, і в той же час ми зневажаємо голубів як тупих тварин”, — сказав він.

У моделі ШІ основна мета – розпізнавати закономірності та приймати рішення. Голуби, як свідчать дослідження, живуть за тим самим принципом. Вони мають унікальну здатність розпізнавати і виправляти свої помилки. Крім того, мозок голубів також налаштований на порівняльний візуальний аналіз, як і ШІ.

Як розповідало раніше BitukMedia, півні здатні впізнавати себе у дзеркалі. Це може бути ознакою розвинених когнітивних здібностей та наявності самоусвідомлення цих птахів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі