Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

ЄС відкрив переговорний процес про членство для України

Важливо

Увечері 14 грудня Європейська рада своїм голосуванням відкрила переговорний процес про вступ до ЄС для України та Молдови. Таке рішення ухвалили 26 лідерів країн ЄС під час голосування у Брюсселі у Бельгії.

Про це повідомляє Суспільне.

Про те, що Єврорада прийняла відповідне рішення написав її президент Шарль Мішель у мережі Х(Twitter). Також він додав, що Грузія та Боснія і Герцеговина отримали статус кандидата у члени ЄС.

“Ми хочемо підтримати Україну. Це дуже потужне політичне рішення, і сьогодні, зараз, я думаю, для народу України (це показує — ред.), що ми на їхньому боці”, – сказав Мішель пізніше.

Найбільшим опонентом голосування виявився пропутінський прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Він заявляв, що не проти вступу України до ЄС, але її швидка інтеграція стане катастрофою. Вимагав розблокувати кошти із фінансування для Угорщини, які у Євросоюзі притримали, коли Орбан почав “закручувати гайки” у питаннях демократії та свободи слова у своїй країні. Кошти йому виділили у вівторок – $10 млрд, це майже тритина від загальної “замороженої” суми.

Зрештою, Орбан просто вийшов із зали голосування, попередньо оголосивши, що погодиться із тим, що проголосують інші лідери. Кажуть, так вчинити лідеру Угорщини порадив прем’єр Німеччини Олаф Шольц.

“Це перемога для України. Перемога всієї Європи. Перемога, яка мотивує, надихає та зміцнює”, – прокоментував голосування Євроради президент Володимир Зеленський у Х.

Однак, Україні ще лишається виконати частину своєї “домашньої роботи”. 23 червня Єврорада надала Україні статус кандидата в ЄС. Однак у ЄС висунули список із семи рекомендацій до реформ, які треба провести:

реформа Конституційного суду;

продовження судової реформи;

антикорупція, включно з призначенням керівника САП;

боротьба з відмиванням коштів;

втілення антиолігархічного закону;

узгодження аудіовізуального законодавства з європейським;

зміна законодавства про нацменшини.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль 26 вересня заявив, що сім рекомендацій повністю виконані. Однак Європейська комісія вважає повністю завершеними лише чотири із семи рекомендацій.

Як повідомляло BitukMedia, 2 жовтня Високий представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель скликав у Києві неформальне засідання голів дипломатичних відомств країн Євросоюзу. Це перша така зустріч за межами ЄС.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі