Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Народне визнання випереджає”: “Книга року BBC”-2023 оголосила переможців

Важливо

BBC News Україна оголосила переможців премії Книга року BBC-2023. Книжкою року цьогоріч стала “Драбина” Євгенії Кузнєцової від Видавництва Старого Лева.

Роман “Драбина” – друга книжка української письменниці Євгенії Кузнєцової. Вона вийшла в березні 2023 року. У 2021 році Кузнєцова стала фіналісткою Книги року BBC з романом “Спитайте Мієчку”, також Видавництва Старого Лева. 

“Драбина” була написана вже під час повномасштабного вторгнення і розповідає про те, як війна перевертає життя української родини.

“У центрі розповіді – велика родина, що тікаючи від війни, опинилась у іспанському містечку. Спільне проживання таких різних, але рідних людей, війна, що раз у раз зринає у розмовах та повсякденні, пошук свого місця та особистого простору в будинку, а ще жарти та сльози, коти й собаки, мрії та втрати – на сторінках теплої історії з потужними сенсами від Євгенії Кузнєцової”, – так рекомендує твір Видавництво Старого Лева.

Головна редакторка BBC News Україна та голова журі премії Марта Шокало, розповідаючи про переможця, зазначила: “Дуже часто книга, яка перемагає в нашому конкурсі, потім стає бестселером. Але цього року народне визнання нас випередило. “Драбина” Євгенії Кузнєцової вже довгий час стоїть на видночолі в кожній українській книгарні. Це по-справжньому народний роман про війну, який не міг не стати Книгою року ВВС 2023″.

Зображення – Видавництво Старого Лева

Євгенія Кузнєцова — письменниця, блогерка, перекладачка з англійської, іспанської та німецької мов, дослідниця медіа та комунікацій. Народилась та виросла в Україні. В Іспанії захистила дисертацію з магічного реалізму. Авторка бестселера “Спитайте Мієчку” та “Готуємо в журбі”.

Дитячою книгою року стала “Анна Ярославна: київська князівна – королева Франції” авторства Івана Малковича, що вийшла у видавництва А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА.

Премію у номінації “Есеїстика” перемогла книга “Пригоди української літератури (від романтизму до постмодернізму)” від видавництва Темпора. Автор – Ростислав Семків.

Переможець кожної номінації отримає грошову премію у розмірі £1 000 у гривневому еквіваленті та зможе використовувати логотип премії Книга року ВВС на наступних виданнях.

Церемонія нагородження пройшла у книгарні-кавʼярні Readeat у Києві. Вперше з початку повномасштабної війни її провели у живому форматі.

Минулорічних переможців можна згадати за посиланням.

Як розповідало раніше BitukMedia, одна з найпопулярніших газет США The New York Times опублікувала цьогорічну добірку найкращих книг для дітей та підлітків. До нього потрапила книжка українських письменників Мар’яни й Тараса Прохаськів “Хто зробить сніг”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі