Вівторок, 16 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Книга року BBC-2022 оголосила переможців

Важливо

ВBC News Україна оголосила переможців премії Книга року BBC-2022 у трьох номінаціях – книга року, дитяча та есеїстика. 

Про це повідомляє ВВС.

Премію Книга року BBC-2022  вручають у партнерстві з Культурною програмою Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР).

Книгою року BBC-2022 став роман “Танці з кістками. Медичний трилер” Андрія Сем’янківа (MED Goblin), видавництво “Віхола”, Київ. 

“Танці з кістками” має всі шанси стати бестселером не лише в Україні, а й за її межами, щойно її перекладуть іншими мовами. Це Breaking Bad по-українськи”, – відгукнулась про Книгу року Марта Шокало, редакторка BBC News Україна та член журі премії.

Андрій Сем’янків зараз перебуває на фронті. Новина про перемогу його здивувала і порадувала. “… я захоплююся людьми, які продовжують читати, як би не було важко. Попри те, що зараз війна, треба продовжувати робити якісь речі, заради яких ми взагалі воюємо”, – розповів переможець Книги року ВВС.

У номінації Дитяча книга року BBC-2022 перемогла книга “Примари Чорної діброви” Андрія Бачинського, “Видавництво Старого Лева”. 

“Ця війна, оці всі події не ламають вас, а відповідно – не ламають нас. Це дає нам, авторам, і наснагу, і силу, і бажання далі писати й творити. І показує, що ми все це робимо не просто так”, – зізнався Андрій Бачинський, дізнавшись про свою перемогу.

Книга Андрія Бачинського була написана до повномасштабного російського вторгнення в лютому, але “вона відповідає на фундаментальне питання: як дуже різні люди можуть об’єднатися, щоб захистити свою землю та свою історичну спадщину – у цьому випадку старовинний дубовий гай – від загарбників”, – зазначила член журі премії Світлана Пиркало.

Премію у номінації Книга року ВВС – Есеїстика-2022 здобула книга “Дикий Захід Східної Європи” Павла Казаріна, видавництво “Віват”, Харків. 

Письменник також перебуває на фронті. “Для мене справді дуже важливо, що книга пережила 24 лютого. І якщо, на думку моїх колег, на думку поважного журі, вона заслуговує на увагу, то це означає, що деякі речі, які були сформульовані впродовж останніх восьми років, ті зміни, які відбулися з нами з 14-го до 22-го року, вони є справді важливими”, – наголосив Павло Казарін та натякнув, що може з’явитися продовження книги.

Цього року BBC News Україна порушила традицію, оголосивши переможців не у прямому ефірі в Києві, а віртуально на своєму сайті. 

Переможець у кожній номінації отримає 1000 фунтів стерлінгів у гривневому еквіваленті. Видавці книг-переможців матимуть право використовувати логотипи Книги року BBC у наступних виданнях.

Як повідомляло раніше BitukMedia, 47-річний письменник Шехан Карунатілака зі Шрі-Ланки отримав Букерівську премію за свій другий роман “Сім місяців Маалі Алмейди” (The Seven Moons of Maali Almeida). Карунатілака зазначив, що його твір, зокрема, про зло корупції, расового цькування і кумівства. Приз переможця – 50 тисяч фунтів стерлінгів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі