П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Cуддям дозволили використовувати ChatGPT – нейромережі допоможуть з інформацією

Важливо

Використовувати штучний інтелект (ШІ), зокрема ChatGPT від OpenAI, дозволили органам судової влади Великої Британії. За новими правилами, судді зможуть довірити нейромережам частину роботи, однак проводити юридичний аналіз мають самостійно.

Про це повідомляє Reuters.

Судді в Англії та Вельсі отримали дозвіл на використання штучного інтелекту (ШІ) ChatGPT у роботі, попри побоювання, що він може “створювати неіснуючі справи”.

На думку британської влади, поява таких ботів, як ChatGPT, може бути корисною при ухваленні судових рішень. Для ефективної роботи тисячі суддів отримали офіційний посібник з використання ШІ для узагальнення великих обсягів тексту або вирішення адміністративних завдань.

Суддя сер Джеффрі Вос, глава цивільної юстиції в Англії та Уельсі, зазначив, що технології рухаються вперед, і судова система не є винятком для їх застосування. Проте судді мають чітко усвідомлювати, що “ШІ не тільки може давати точні відповіді, а й схильний вигадувати справи або юридичні тексти”.

Співробітникам судів порадили пам’ятати, що у вихідних даних розумних чат-ботів можуть бути фактичні помилки та посилання на вигадані прецеденти.

Також суддів попередили, що в ході слухання справ вони можуть зіткнутися з виступами, частково згенерованими штучним інтелектом. Їм варто уважно стежити за дотриманням фактів і не допускати використання дипфейків в якості доказів.

Також суддів застерігли від розміщення особистої інформації в чат-боті, попередивши, що вона може опинитися у відкритому доступі.

Цього року суд у Нью-Йорку оштрафував кількох адвокатів на 5 тисяч доларів за використання ChatGPT під час складання юридичного звіту. У документі виявили посилання на шість неіснуючих справ.

У жовтні репер Прас Мішель, учасник хіп-хоп групи Fugees, поскаржився на свого адвоката, який нібито вдавався до допомоги нейромереж – виступив із заключним словом, написаним ШІ. Музикант заявив, що через поганий захист у суді його визнали винним у змові з метою впливу на уряд США.

Про схожі випадки повідомляють і у Великій Британії. Як пише The Telegraph, у вересні суддя Колін Берс з Апеляційного суду Англії та Уельсу визнав, що використав ChatGPT у своїй роботі. Нейромережа допомагала йому складати резюме великих юридичних документів.

За словами сера Джеффрі Воса, люди та компанії поки не готові довіряти ШІ у вирішенні суперечок. “Ми не можемо запровадити процес прийняття рішень на основі штучного інтелекту, поки не будемо абсолютно впевнені, що люди, яких ми обслуговуємо, довірятимуть такому підходу”, — сказав Вос. “До цього ще дуже далеко”.

Як розповідало раніше BitukMedia, головним словом 2023 став AI (artificial intelligence або “штучний інтелект”, скорочено ШІ). Такого висновку дійшли укладачі британського словника англійської мови Collins English Dictionary. Його обрали з 20 млрд інших термінів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі