Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Мають особливе значення”: “Сам удома”, “Термінатор 2” та “12 років рабства” потрапили до Нацреєстру фільмів США

Важливо

Бібліотека Конгресу США опублікувала щорічний список з двадцяти п’яти стрічок, які будуть додані до Національного реєстру фільмів. Кінофільми, які потрапляють до цього списку, мають особливе культурне, історичне та естетичне значення в національній кіноспадщині США.

Про це розповідає Variety.

Серед двадцяти п’яти кіношедеврів, що увійшли до реєстру цього року, фільм Рона Говарда “Аполлон 13”, сімейна комедія “Сам удома”, бойовик Джеймса Кемерона “Термінатор 2: Судний день”, володар “Оскар” “12 років рабства” Стіва Маккуїна, а також освітня стрічка A Movie Trip Through Filmland 1921 року.

Національний реєстр фільмів – це список стрічок, які обирає Національна рада США зі збереження фільмів для зберігання у Бібліотеці Конгресу. Щороку рада обирає 25 робіт, які “мають культурне та історичне значення та зняті щонайменше за десять років до складання списку”.

До списку потрапляють як повнометражні художні, так і документальні, анімаційні, короткометражні та навіть аматорські стрічки. Загалом до списку Бібліотеки Конгресу станом на грудень 2023-го входять 875 фільмів.

Національний реєстр фільмів почав рекомендувати фільми для збереження в 1989 році. 

Найстаріший фільм у списку – картина “Ньюаркський атлет” 1891 року. Найновіші – “12 років рабства” та “За два кроки від слави” 2013-го. У різні роки до списку Бібліотеки Конгресу потрапили “Історія іграшок”, “Фарго”, “Хрещений батько”, “Таксист”, “Щелепи”, “Красуня і чудовисько”, “У джазі тільки дівчата” тощо.

Ознайомитися з повним списком нових фільмів, що потрапили до американського Нацреєстру 2023-го, можна тут.

До слова, цього року зірка “Сам удома” Маколей Калкін отримав іменну зірку на голлівудській Алеї слави у Лос-Анджелесі. Зірка Калкіна стала 2765 почесною зіркою на Алеї. Так вшановують акторів, режисерів, музикантів та інших творчих людей за внесок у розвиток індустрії розваг.

Маколей Калкін отримав зірку на Алеї слави в Голлівуді в рік 33-ї річниці комедії “Сам вдома”.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені розкрили секрет, чому глядачам подобаються кінолиходії.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі