Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Острівна держава за допомогою конституції забезпечила собі вічне існування

Важливо

Держава Тувалу може піти під воду до 2100 через глобальне потепління і підвищення рівня Тихого океану. До конституції Тувалу внесли положення, згідно з яким країна продовжить своє існування навіть після повного затоплення територій.

Про це повідомила радіостанція Radio New Zealand (RNZ).

Колишній міністр закордонних справ країни Саймон Кофе заявив, що Тувалу — “більше, ніж фізична”. “Це наша культура, наша історія. Це дух народу Тувалу”, – додав він.

Кофе відзначив, що Тувалу стала першою країною у світі, яка зафіксувала свою державність та суверенітет в такому вигляді. Політик вважає, що подібне рішення є частиною зусиль щодо підготовки Тувалу до майбутнього.

Держава Тувалу — це п’ять атолів та чотири невеликі острови в Тихому океані загальною площею близько 25 кв. км з населенням близько 12 тис. людей. Розташована на півдорозі між Австралією та Гаваями. Тут неймовірно красива екзотична природа: блакитні лагуни Тихого океану, білий пісок, розкішні пальми, але й повно своїх проблем.

Вважається, що Тувалу стане першою країною в світі, яка припинить своє існування через підвищення рівня Тихого океану. Експерти заявили, що до 2100 року 95% територій Тувалу підуть під воду. Але є вчені, які впевнені, що країна стане безлюдною вже до 2050 року.

На кліматичній конференції ООН у 2021 році Кофе виступав по коліна у воді. За його словами, Тувалу доводиться діяти, тому що країни у всьому світі роблять недостатньо для запобігання змінам клімату.

Вже за рік Кофе на саміті COP27, присвяченому зміні клімату, заявив, що країна створить цифрову копію держави, аби громадяни змогли продовжувати жити в країні за допомогою технології доповненої реальності.

Як повідомляло раніше BitukMedia, третина населення планети проживатиме за температур, які тепер спостерігають у Сахарі. Тому людству вже зараз варто замислитись про переїзд. Про це застеріг американський журнал Time.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі