Неділя, 28 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Облисіння, діабет та ожиріння: вчені дізнались багато цікавого про крижану мумію Етці (ВІДЕО)

Важливо

Новий докладний генетичний аналіз показав, як крижана мумія Етці виглядала за життя. Йдеться про добре збережене тіло людини, що загинула в Альпах 5300 років тому. Раніше художники зображали його зі світлою шкірою та довгим волоссям і, як виявилось, сильно помилялись.

Про це розповідає Science.

1991 року німецькі туристи в італійських Альпах випадково натрапили на людське тіло, що вмерзла в кригу. Цією людиною виявився 5300-річний Етці.

Відтоді вчені досліджували тіло людини з неоліта вздовж і впоперек. Вони дізналися, що Етці мав десятки татуювань, що він страждав від кишкових паразитів. Встановили причину смерті – ймовірно, Етці помер після пострілу в спину з лука. Дослідникам навіть вдалося реконструювати його голос. Але тільки тепер вони з’ясували, як Крижана мумія Етці міг виглядати за життя.

Геном Етці вперше секвенували у 2012 році. Виявилося, що в Етці за життя були карі очі та темне волосся, перша група крові з позитивним резус-фактором, а також непереносимість лактози та схильність до ішемічної хвороби серця.

Тоді передбачалося, що давня людина була пов’язана з пастухами зі Східної Європи. Однак новий аналіз не виявив цього зв’язку. Ймовірно через те, що зразки були забруднені ДНК сучасної людини.

Через десять років міжнародна група вчених на чолі з відомим палеогенетиком Йоханнесом Краузе з Інституту еволюційної антропології товариства Макса Планка вирішила повторно, використовуючи найсучасніші методи, розшифрувати геном Етці, й отримала несподіванку.

Новий генетичний аналіз з ширшим охопленням зменшував забруднення ДНК. Дослідники виявили, що крижана людина мала багато загальних генів з ранніми фермерами з Анатолії.

Аналіз також показав, що Етці мав дуже темну шкіру – набагато темнішу, ніж у всіх досліджуваних раніше стародавніх європейців.

Крім цього, в результаті нового дослідження тіла стало зрозуміло, що Етці мав генетичну схильність до кількох хвороб – облисіння за чоловічим типом, діабету та ожиріння. Отже, Етці, який загинув у віці 46 років, навряд чи мав густе волосся.

Як зазначають вчені, зовнішність Еці дуже відрізняється від наших уявлень про те, як виглядали жителі Європи в добу неоліта.

Результати також демонструють, що походження Етці пов’язане з останньою хвилею іммігрантів до Європи з Анатолії – сучасної Туреччини. Його стародавні родичі привезли ранні методи сільського господарства на континент близько 8 тис. років тому.

До всього іншого, Етці міг би потерпати від діабету ІІ типу та ожиріння, але ці захворювання не розвинулись. Активний спосіб життя та дієти перевершили генетичну схильність древньої людини.

Як повідомляло раніше BitukMedia, польські дослідники за допомогою сучасних технологій відновили обличчя мумії, відомої під ім’ям “Таємнича леді”. Йдеться про єдину у світі вагітну забальзамовану жінку. Припускають, що вона померла 2000 років тому на 28-му тижні вагітності. Тепер можна роздивитись її обличчя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі