Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені вигадали новий спосіб діагностувати хвороби серця полосканням рота

Важливо

Нове дослідження показало, що вимірюючи рівень білих кров’яних тілець у слині, можна виявити ризик серцевих захворювань. Для ефективної та ранньої діагностики вистачить необтяжливого 30-секундного полоскання рота. Вчені сподіваються, що їхнє відкриття стане в нагоді лікарям і призведе до створення швидкого та зручного тесту.

Про це розповідає EurekAlert.

Хворобу ясен, також відому як пародонтит, і раніше пов’язували з розвитком серцево-судинних захворювань. Мовляв, запальні фактори можуть проникати в кровотік через ясна та ушкоджувати судинну систему. Тепер дослідники з Університету Маунт-Ройал в Альберті (Канада) вирішили перевірити, чи можуть інші, слабкіші, рівні запалення порожнини рота бути клінічно значущими для здоров’я серця і судин.

Медики виходили в того факту, що індикатором запалення ясен є рівні лейкоцитів. Тоді й вирішили перевірити, чи можуть лейкоцити розповісти про щось ще.

Справа в тому, що більшість попередніх досліджень розглядали взаємозв’язок між запаленням ротової порожнини та серцево-судинними захворюваннями (ССЗ) в людей похилого віку. А тепер вчені хотіли перевірити, чи актуальний такий взаємозв’язок для молодих людей. Виявилось, що так.

Вченим допомагала команда з 28 добровольців. Ці люди не курили, нічим не хворіли, не пили жодних таблеток, які могли б вплинути на ризики серцево-судинних захворювань, і хто з них не мав захворювань пародонту в анамнезі. Перед відвідуванням лабораторії їх попросили не їсти щонайменше шість годин.

У лабораторії учасники експерименту полоскали рот водою, а потім сольовим розчином. І цей розчин дослідники збирали для аналізу. Учасникам також робили електрокардіограму, виміряли тиск, швидкість пульсу та інші показники організму.

Експеримент показав, що висока кількість нейтрофілів у слині пов’язана з підвищеним ризиком ССЗ у майбутньому.

Дослідники кажуть, що цей простий тест може бути способом виявлення майбутнього ризику ССЗ, особливо в здорових людей. “Тест зі полосканням рота можна використовувати при щорічному огляді в сімейного лікаря або стоматолога”, – пояснює Майкл Глогауер, один із співавторів дослідження.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Сполучених Штатах розробили нейромережу, яка виявляє найменший карієс за фотографіями зубів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі