Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли жертву племені Майя в керамічній посудині

Важливо

У Мексиці вчені знайшли місце поховання людини, яка стала частиною ритуалу жертвопринесення за часів цивілізації Майя. Рештки – а це скелет підлітка – виявили в керамічній посудині. Була там й ще одна несподівана знахідка.

Про це пише видання Heritage Daily.

Відкриття зробили археологи з Національного інституту антропології та історії (INAH) під час розкопок у стародавньому місті Майя Ель-Тігре або Іцамканак, що у перекладі “місце ящірки-змії”. Це місто знаходиться в мексиканському штаті Камече неподалік річки Ріо-Канделарія.

Місто Ель-Тігре було вперше заселене в середньому докласичному періоді (600–300 рр. до н.е.) і служило державою акалан-майя — підгрупи чонтальських майя або путунських майя.

На думку вчених, знайдені під час розкопок рештки є частиною похоронного жертвопринесення. Повідомляють, що їх знайшли в керамічному посуді, всередині якого знаходився скелет підлітка. Тіло було поховано у зігнутому положенні разом з нефритовою каблучкою, яка дуже добре збереглась, зазначили фахівці.

Фото – INAH Campeche

Вивчивши посудини, експерти зробили висновок, що знайдений скелет відноситься до класичного періоду, що охоплює 600-800 роки нашої ери. Ця доба збігається з розквітом Ель-Тігре, пише видання.

Нефрит був тоді елітним товаром, він асоціювався з сонцем та вітром, життям та смертю. Це каміння мало велике релігійне та духовне значення під час церемоній Майя.

Як розповідало раніше BitukMedia, археологи з Каліфорнійського державного університету розкрили подробиці людських жертвоприношень у давніх жителів Центральної Америки. Вони вже три роки ведуть в Белізі розкопки печери майя, що отримала назву Печери опівнічного жаху. В зубах жертв ритуалів знайшли таємничу блакитну нитку. 

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі