Середа, 1 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пекло пекельне: зафіксовано температуру в 70°C

Важливо

Цього літа поєднання екстремальної спеки та неймовірно високої вологості поставило перебування в одній з країн Перської затоки на межу виживання. 8 серпня було зафіксовано температуру повітря 70°C, а води – 30°C. Людина в таких умовах проживе не довше кількох годин.

Про це пише The Washington Post.

На розпечену лазню перетворився узбережний Іран. Температура води в Перській затоці сягнула рекордних 36,4 ° C, на вулиці – 70 °C, рівень вологості повітря – 90-95%. В таких умовах людина не може вижити просто неба більше кількох годин, застерігають фахівці. І їхній прогноз невтішний — найближчим часом кліматична ситуація в кількох країнах лише погіршуватиметься.

В останні тижні денна температура повітря в регіоні регулярно перевищує 60 градусів за Цельсієм, а ночі теж майже не приносять полегшення. У таких густонаселених містах, як Абу-Дабі (ОАЕ) та Ель-Кувейт (Кувейт), що розташовані на узбережжі Перської затоки, температура у темний час доби становить від 38 до 49 °C.

Надмірна спека є нормою для цього регіону, але зараз вона особливо інтенсивна, оскільки планета б’є рекорди температур за всю історію спостережень.

В регіоні утворилась унікальна кліматична ситуація, якої немає більше ніде на Землі: з одного боку, спека пустель, що оточують Перську затоку, з іншого – інтенсивні випари перегрітої води тої ж затоки.

Останніми днями температура поверхні моря в затоці піднялася до 36,4°C, що є найвищим показником за 20 років супутникових даних у цю пору року. Це як лежати у джакузі. Схожа температура води нещодавно спостерігалися біля Флорида-Кіс, оскільки рекорди тепла океани встановлюють по всьому світу.

Цього літа на Близькому Сході спостерігалася надзвичайно тривала спекотна погода, оскільки зони високого тиску, відомі як теплові куполи, поширилися по всьому регіону – від Північної Африки до Південної Європи та Південної Азії.

Згідно з прогнозами фахівців, в міру того, як клімат на планеті стає дедалі спекотнішим, країни Перської затоки ставатимуть дедалі більше непридатними для життя людей.

Як розповідало раніше BitukMedia, третина населення планети проживатиме за температур, які тепер спостерігають у Сахарі. Тому людству вже зараз варто замислитись про переїзд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі