П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Смерть та пригоди Крижаної людини з Альп – 5300-річний Етці розкриває свої таємниці

Важливо

Команда вчених з Норвегії, Швейцарії та Австрії презентувала результати 20-річного дослідження знаменитої Крижаної людини Етці. Виявилось, що археологи багато в чому помилялись. Тепер вони заперечують якійсь “вдалий збіг обставин” – муміфіковане тіло Етці (Ötzi) зберегли природні процеси. То, може, при таненні льодовиків варто чекати на інші подібні знахідки?

Про це розповідає Smithsonian Magazine.

Етці або “Крижана людина”- мумія людини епохи пізнього неоліту. Її виявили в Ецтальських Альпах поблизу Тіроля в 1991 році. Етці став для науковців величезним сюрпризом. Досі археологи вважали знахідку унікальною, називали її результатом “ідеального шторму” — щасливого збігу цілої низки умов. Тепер кажуть, що багато в чому помилялись.

Що було відомо вченим про Етці? Загиблий 5300 років тому чоловік тікав і ховався від когось у горах. А потім йому в спину поцілила стріла. Вважалося, що він загинув наприкінці року, восени, одразу впав у яр, що й захистило його від руху гірських порід. Еці швидко виявився вкритим снігом та льодом, а далі залишався замороженим аж до сильного танення льодовика у 1991 році.

Мовляв, це дозволило тілу муміфікуватись і зберегтись до нашого часу. Витягнутого з льоду Етці помістили до музею Південного Тіролю в Італії, до холодильної камери з віконцем, через яке його бачать відвідувачі.

Відвідувачі музею можуть побачити мумію Крижаної людини через маленьке віконце. Фото – South Tyrol Museum of Archaeology / Ochsenreiter

Також вчені відреставрували частини його одягу, спорядження та реконструювали зовнішність. 

Родина роздивляється реконструкцію Етці в музеї Больцано. Фото – South Tyrol Museum of Archaeology / flipflop-collective

Згідно з первинною науковою теорією, невдовзі після смерті Етці на Землі сотні років панувало похолодання і тіло безперервно перебувало в льоді. Проте нові дані змусили вчених заперечити це.

Допоміг радіовуглецевий аналіз листя, насіння, моху, трави, гною та артефактів, які виявили поруч. Так от деякі з органічних матеріалів виявились молодшими за Етці. Це означало, що тіло і місце навколо нього неодноразово відтаювали. І говорити про якусь крижану “капсулу часу” просто недоречно. 

Реконструкція крижаної людини, виконана Альфонсом і Адрі Кеннісом. Фото – South Tyrol Museum of Archaeology / Ochsenreiter

Серед іншого, автори дійшли висновку, що “Крижана людина” загинула не восени, а навесні і не могла відразу вкритися кригою. На думку дослідників, він помер не в яру, як вважалось раніше, а набагато вище. Весняні та літні стоки стягли його тіло в яр набагато пізніше.

“Це означає, що нам не потрібна низка чудес, Етці зберегли звичайні природні процеси”, вважає Ларс Піло, співавтор дослідження, дослідник з Археологічної програми округу Оппланн у Норвегії.

А льодовики, тим часом, продовжують танути через глобальне потепління. Тому   дослідники припускають, що невдовзі має «спливти» ще не одне доісторичне муміфіковане тіло.

Туристи виявили крижану мумію Етці у вересні 1991 року в Тірольських Альпах. Фото – Leopold Nekula / Sygma via Getty Images

Як повідомляло раніше BitukMedia, польські дослідники за допомогою сучасних технологій відновили обличчя мумії, відомої під ім’ям “Таємнича леді”. Йдеться про єдину у світі вагітну забальзамовану жінку. Припускають, що вона померла 2000 років тому на 28-му тижні вагітності. Тепер можна роздивитись її обличчя.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі