Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

М’ясо з пробірок подаватимуть у ресторанах (ВІДЕО)

Важливо

Вирощене в лабораторії м’ясо тепер офіційно можна виробляти та продавати у США. Йдеться про продукти з курячих клітин, що культивуються у сталевих резервуарах. З дозволом від Міністерства сільського господарства США стала другою країною у світі, де продається штучне м’ясо.

Про це повідомляє The Washington Post.

Цього тижня дві каліфорнійські компанії – Upside Foods та Good Meat, дочірня компанія Eat Just – стали першими в країні, які отримали схвалення від влади США. Міністерство сільського господарства (USDA) вироблятиме і продаватиме вирощені в лабораторії курячі продукти. Joinn Biologics, партнер-виробник Good Meat, також отримав дозвіл на вирощування м’яса.

Йдеться не про рослинне м’ясо, а про штучно створене в лабораторії м’ясо курки. Культивоване м’ясо вирощують з клітин справжніх птахів, одержаних шляхом біопсії. Добуті клітини поміщають у біореактор, роль якого виконують сталеві резервуари, і вигодовують їх сумішшю протеїнів, амінокислот, мінералів, цукру, солі та інших поживних речовин. Поверхню клітин ніби покривають поживними речовинами та факторами росту білка. Завдяки цьому клітини диференціюються в м’язові, жирові та сполучні тканини, подібні до тих, що зустрічаються у звичайної курки. В результаті клітини виростають і перетворюються на шматки м’яса.

США – друга країна, в якій дозволили продаж штучного м’яса. У 2020 році першовідкривачем такої практики став Сінгапур. Реалізацією культивованого м’яса там почала займатися компанія Good Meat. Спробувати нагетси зі штучної курятини в країні можна за 17 доларів.

Висока вартість виробництва поки що не дозволяє стверджувати, що незабаром лабораторне м’ясо зможе замінити стправжнє, зазначає професор хімічних та біологічних наук Рікардо Сан Мартін.

Поки що у США вирощену в лабораторії курку можна буде скуштувати тільки в ресторанах. Upside Foods співпрацює з Домініком Кренном, власником ресторану Atelier Crenn, відзначеного трьома зірками Мішлен. Він подаватиме культивоване м’ясо в барі Crenn у Сан-Франциско. Також продукт Good Meat будуть пропонувати в ресторані знаменитого шеф-кухаря Хосе Андреса. Він – один з членів ради директорів компанії.

Як розповідало раніше BitukMedia, науковці виготовили фрикадельки з мяса тварини, що вимерла 4000 років тому.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі