Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

NASA похвалилося, що сеча та піт астронавтів на МКС знову стають питною водою

Важливо

NASA на борту МКС домоглося відновлення 98% питної води зі стічних відходів, серед яких сеча та піт. Це важливе досягнення для освоєння космосу, адже робить місії астронавтів максимально самодостатніми завдяки регенерації води та повітря. Команда дослідників зазначає, що вода, вироблена на борту МКС, перевершує якість води, яку перероблюють громадські системи водопостачання на Землі.

Про це пише Space.

Кожному члену екіпажу на МКС на добу потрібно близько 4,5 літра води для пиття, приготування їжі та гігієнічних потреб, на кшталт чищення зубів. Відновлення та повторне використання 98% води, що доставляється в космос для учасників тривалих місій, було названо ідеальною метою і її вдалося досягти. 

Як повідомив представник Космічного центру Джонсона (США), йдеться про дуже важливе досягнення в еволюції систем життєзабезпечення. За його даними, при використанні 100 фунтів (близько 40 кг) води втрачається лише два фунти, а ще 98% можна використовувати знову.

Такого рівня відновлення води вдалося досягти завдяки використанню системи Environmental Control and Life Support System (ECLSS) з удосконаленим блоком Urine Processor Assembly (UPA). Останній відповідає за відновлення води із сечі астронавтів з використанням вакуумної дистиляції. 

ECLSS є комбінацією апаратного забезпечення. ECLSS складається з системи відновлення води, яка збирає стічні води, і передових осушувачів, які вловлюють у повітрі МКС вологу з дихання й поту екіпажу. Система збирає всю воду, обробляє її та робить з неї питну. При демонстрації роботи устаткування умовах мікрогравітації в космосі, ефективність ECLSS становила 98 %.

Звичайно, як і у випадку з іншими стічними відходами, отримана вода проганяється крізь серію спеціальних фільтрів і каталітичних реакторів, що видаляють з води будь-які сторонні речовини. Процес повторюється знову і знову, поки отримана вода не відповідатиме заданим стандартам. До води також додається йод, щоб запобігти росту мікробів.

Наголошується, що вода на МКС чистіша за ту, що подається в муніципальних системах водопостачання, а сам процес очищення в цілому нагадує ті, що використовуються наземними комунальними системами. Головне, що в результаті дослідники космосу зможуть проводити більше часу в подорожах без необхідності поповнення водних запасів, наприклад, на Місяці або на шляху до Марса і далекого космосу взагалі. Як вважають вчені, чим менше доведеться брати із собою води та кисню, тим більше – обладнання.

Як розповідало раніше BitukMedia, вчені знайшли на Місяці мільярди тонн води.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі