П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

І ніяких уколів: вчені створили інсулін з генно-модифікованого салату-латуку

Важливо

Інсулін на рослинній основі виростили дослідники з Університету Пенсильванії. Він містить три пептиди, які є природними в інсуліні, і його можна вживати перорально — без уколів. Новий метод виключає необхідність використання дорогого та складного лабораторного обладнаннягормон стане доступнішим і безпечнішим.

Про це пише New Atlas.

Клінічний інсулін от вже понад 50 років рятує людей – приблизно 537 млн дорослих людей, які страждають на діабет у всьому світі. І це при тому, що виробництво інсуліну пов’язане для пацієнта з певним ризиком. Останні клінічні дослідження показали, що введення препарату за допомогою інсулінових шприців занадто швидке, через що може виникнути гіпоглікемія, або зниження рівня цукру в крові нижче за норму. Тим часом автоматичні інсулінові помпи можуть точно доставляти інсулін і мінімізувати цей ризик, але вони дорогі та здебільшого недоступні для більшої частини хворих на діабет у всьому світі.

Натомість пероральна доставка інсуліну на рослинній основі може усунути всі ці недоліки, – йдеться у новому дослідженні, опублікованим у журналі Biomaterials.

У клінічному інсуліні немає одного з трьох пептидів, що входять до складу натурального аналога. Проте вчені змогли створити інсулін на рослинній основі, який містить усі три пептиди і його можна приймати перорально. Міцність клітинних стінок салату-латуку захищає інсулін від кислот та ферментів у шлунку пацієнта, а вже вивільнений гормон доставляється до печінки.

Під час випробування на мишах рослинний інсулін зміг регулювати рівень цукру в крові протягом 15 хвилин — такий ефект можна порівняти з природним інсуліном. У мишей, які отримували традиційні інʼєкції інсуліну, спостерігалося падіння рівня глюкози в крові.

“Ризик гіпоглікемії є одним з найбільших недоліків уколів інсуліну і може навіть призвести до коми. Наш інсулін, що вводиться перорально, містить усі три білки і доставляється просто в печінку. Він працює точно так, як натуральний інсулін, що зводить до мінімуму ризик гіпоглікемії “, – сказав автор дослідження Генрі Деніел.

Для створення інсуліну на основі рослин вчені виявили гени людського інсуліну, а потім використовували те, що Деніел називає “генною гарматою”. Її мета –  пробити гени крізь міцні клітинні стінки рослин. Потім гени інсуліну були інтегровані в рослини, в даному випадку – салату. Отримане насіння назавжди зберегло гени інсуліну, а вирощений згодом салат-латук висушили в сублімаційній камері, подрібнили і підготували для перорального вживання. Отже, завдяки науковцям латук навіть не доведеться жувати.

Зображення – University of Pennsylvania

Такий процес не порівняти з виробництва інсуліну традиційним способом: він  передбачає вирощування гормону в клітинах бактерій або дріжджів. Це вартісний процес, що вимагає очищення та низьких температур для транспортування та зберігання. Натомість метод Деніела виключає необхідність використання дорогого та складного лабораторного обладнання та дозволяє отримати продукт, стійкий до зберігання при кімнатній температурі. 

Як розповідало раніше BitukMedia, фіолетові помідори визнали безпечними для людей. Вчені домагались цього ціле десятиліття. ГМО-томати, збагачені корисними антоціанами, створили у Великій Британії ще 15 років тому. Але вільно вирощувати їх дозволили лише зараз  – і тільки у США. Томати такого незвичного кольору можуть допомогти у лікуванні онкологічних хвороб.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі