Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Із секретним інгредієнтом – на Чернігівщині випікають хліб за монастирськими рецептами

Важливо

Двоє товаришів із містечка Мена на Чернігівщині Валентин Боженов та Василь Кондаков започаткували пекарню “ХлібОк”. Там печуть хліб лише за старовинними монастирськими рецептами, без розпушувачів та поліпшувачів. Для цього об’їздили ченців не лише в Україні, а й закордоном.

Про це розповідає ШоТам.

Боженов започаткував пекарню ще у 2019-му. Це єдина пекарня громади, яка пережила “коронавірус” та російську окупацію.

“Фактично ми єдині, хто випікав хліб і розвозив його у райони області: Борзнянський, Сосницький, Корюківський”, – пригадує Боженов.

До окупації випікали 42 види хліба. Тепер асортимент скоротився. Серед того, що можна придбати – “Гірчичний”, “Альпійський”, “Монастирський”, “День і ніч”, “Гуцульський”, бездріжджовий, висівковий, з чорносливом, та “Бойківський”.

“ХлібОК” пече не лише хліб, у нас є лаваш, хот-доги, піца, здоба: булочки, пряники, бублики. А про наші круасани кажуть, що вони смачніші, ніж у Франції”, – розповідає Боженов.

Секретний інгредієнт

Пекарню започаткували разом з Василем Кондаковим, але згодом він зайнявся власною справою. Проте саме Кондаков відвідував храми і дізнавався технологію. Більшість рецептів перейняли із монастиря у Золочеві, частину – у монастирях Прикарпаття і Закарпаття.

“Відвідавши низку монастирів в Україні й за кордоном, ми зібрали 36 різних рецептур і жодна з них не спрацює без секретного інгредієнту. Думаю, монахи не вважали нас за конкурентів, тому навчали випікати хліб”, – пише Боженов у своїй колонці.

“Інгредієнтом, що робить наш хліб особливим, є житня закваска. Ми її отримали й продовжуємо вирощувати, але як вона народилась – ми не знаємо”, – зізнається підприємець.

“Весь процес приготування хліба займає до 30 годин. На те, щоб виросла закваска, потрібна доба, й від замісу до випічки минає близько п’яти годин”, – розповідає Боженов. 

Пекарі працюють у три зміни по три людини. За день випікають до 3 тис. одиниць продукції. Найдорожчий хліб коштує 28 грн.

Як повідомляло BitukMedia, ветеран російсько-української війни Роман Пелех відновлює зниклий традиційний український алкогольний напій – контабас. Його виготовляють на основі смородинових бруньок. Рецепт знайшли у старезному зошиті на Закарпатті.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі