П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Напій зі старовинного зошита – ветеран війни відновлює контабас

Важливо

Ветеран російсько-української війни Роман Пелех відновлює зниклий традиційний український алкогольний напій – контабас. Його виготовляють на основі смородинових бруньок. Рецепт знайшли у старезному зошиті на Закарпатті.

Про історію свого бізнесу військовий та бізнесмен розповів Шо.Там.

Пелех розповідає, що до повномасштабного російського вторгнення разом із партнерами скуповував старі хати на Закарпатті. В одній із них знайшов старовинний зошит із рецептом та 90 л контабасу, який заклали ще у 1913-му (тобто, 100 років тому).

Рецептуру напою українці втратили через голодомори та поневіряння у Радяснькому Союзі, вважає Роман. Тож зараз намагається відновити напій, хоч коштує він і недешево.

Контабас виготовляти важко, адже бракує основної сировини – бруньок зі смородини. Власники не хочуть так обрізати кущі, бо вони потім не дають ягід. Однак, давши об’яву, вдалося укласти угоду із одним чоловіком – він по селах скуповує бруньки смородини і перепродує команді Пелеха.

Виникли також і юридичні складнощі, адже в ДСТУ немає такого напою як контабас, тож його зареєстрували як настоянку. Загалом, головна проблема була у тому, що українське законодавство суперечить саме собі, розповідає Пелех.

Як тільки домовилися про виробництво контабасу на потужностях одного із підприємств, почалася повномасштабна війна. Пелех пішов на фронт, отримав поранення і вийшов у запас. Після цього повернувся до контабасу.

“Із самого початку потрібно настояти напій на бруньках чорної смородини – від чотирьох до шести тижнів. Важливий момент: цей процес триває з доступом світла, але без доступу повітря. Після цього бруньки необхідно витягнути і дати напою настоятися ще орієнтовно від п’яти до семи місяців – вже з доступом повітря, але без світла”, – відкриває Пелех частину технології.

Бруньки для контабасу. Фото: Шо.Там.

Ветеран разом із командую дещо вдосконалили рецептуру – поєднали інформацію із зошита, старовинної книги Зінаїди Клиновецької “Страви й напитки на Україні” та сучасні технології на зразок холодної фільтрації. Контабас охолоджують до мінус 14 градусів – таким чином позбуваються осаду.

Пелех каже, що “після контабасу віскі смакує наче самогон”.

“Завдяки брунькам чорної смородини напій стає доволі маслянистим, адже бруньки віддають йому свої олії”, – каже Пелех.

Як повідомляло BitukMedia, дніпрянин Олександр Рябцев створив солодкий лікерний буряковий джин. Напій вийшов неміцним із цукерково-ягідними нотами. Каже, що це синтез британської технології та українських традицій. Також Олександр виготовляє напої із з айви, калини, кизилу та інших плодів.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі