П’ятниця, 19 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

В Україні запустили газову свердловину – одну й з найпотужніших за останні роки

Важливо

Компанія “Укргазвидобування” запустила днями одну й з найпотужніших газових свердловин. Вона знаходиться на сході України дає доступ до 6 млрд кубометрів газу. Розробка родовища стала можливою завдяки новим технологіям.

Про це повідомила пресслужба НАК “Нафтогаз” України.

Нова свердловина зможе викачувати 580 тис. кубометрів газу на добу. Вона сягає глибини 5,8 км.

Україна раніше не могла почати розробку цього родовища через його геологічну будову – вона ускладнена глибинними розломами земної кори. Поклади газу перебувають в умовах високотемпературного розриву під аномально високими тисками пластів кори.

Однак нещодавно українські газівники провели 3D-сейсмічні дослідження та змогли встановити пошукову свердловину – так називають свердловини для відкриття нових родовищ газу.

Перспектива блоку, звідки почнуть викачку, – 6 млрд кубів газу. Зараз на блокові планують встановити ще дві свердловини – пошукову та розвідувальну.

“Свердловина має складну похило-спрямовану конструкцію. Її буріння та дослідження були складним викликом для команди геологів, буровиків та геофізиків, який вони успішно подолали. Далі продовжимо працювати над розкриттям потенціалу цього блоку”, – повідомив т.в.о. генерального директора “Укргазвидобування” Олег Толмачев.

Нова свердловина перевищує можливості тої, яку “Укргазвидобування” запустило  у квітні цього року. Тоді свердловину із потужністю понад 460 тис. кубометрів газу на добуназивали найпотужнішлю за останні 2,5 роки.

Як повідомляло BitukMedia, Україна має намір видобувати уран, виробляти ядерне паливо та будувати малі модульні реактори. Таким чином український уряд хоче замінити росію на світових ринках.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі