Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пам’ять про війну: шоколадне яйце, яке не відкривали 84 роки, продадуть з аукціону

Важливо

У 9 років британка Сібіл Кук отримала в подарунок шоколадне великоднє яйце. Але вторгнення Гітлера до Польщі та початок Другої світової війни перервали її задоволення від смаколика. Наразі 84-річне яйце хочуть продати з аукціону. 

Про це розповідає The Guardian.

Дочка Кук, 61-річна Гіл Болтер, розповіла, що з наближенням війни дядько матері попередив її: “Будь обережна з цим, моя дівчинко, невдовзі щоколаду може і не бути”.

Чоловік порадив розділити шоколад на порції, але Сібіл була настільки дисциплінована і шанобливо ставилася до старших, що так і не скуштувала ні шматочка. 

Кук дорожила смаколиком у роки війни і до кінця життя так і не відкрила яйце. Вона померла у віці 91 року 2021-го.

Яйце Mary Mary Quite Contrary все ще обгорнуте блакитним і білим папером. До нього прикріплена декоративна маленька лялечка з лійкою в руках. На пакувальній коробці, як і раніше, є ім’я власника, написане олівцем, і рік виробництва – 1939-й. 

Гіл Болтер згадувала, як її мати “любила життя та шоколад”. Жінка розповідала, що їй ледве виповнилося дев’ять, коли дядько подарував їй яйце у 1939 році. “Коли ми запитали маму, як їй вдалося зберегти яйце так довго, вона сказала, що, зберігаючи шоколадний подарунок впродовж усієї війни, їсти його було б неправильно, – поділилася Болтер. – Вона подряпала трохи обгортку спереду, коли була маленькою, просто щоб перевірити, чи там є шоколад”.

За її словами, мати, зберігши яйце в дитинстві, взяла його з собою, коли у 1955-му вийшла заміж і переїхала. Протягом 60 років вона ховала його на полиці у своїй спальні у місті Ніт (Уельс).

“Було б чудово, якби яйце потрапило до музею разом з маминими спогадами про війну”, — зізналася Болтер.

Чарльз Хенсон, власник аукціонного будинку Hansons Auctioneers, зауважив, що ця історія стала нагадуванням про аскезу воєнного часу, шанобливу слухняність і “маленьку дівчинку, яка була настільки сувора до себе, що не дозволила собі жодного шматочка своїх улюблених ласощів”.

“Яйце Сібіл  — нагадування про ті важкі дні. Вона походила з покоління, яке розуміло труднощі. Вони навчилися дорожити та цінувати найменші речі. Це дуже добра риса  характеру”, – резюмував він.

Яйце продадуть на аукціоні Hansons у Дербіширі 18 травня. За нього планують виручити від 600 до 800 фунтів стерлінгів ($745-$995).

Раніше BitukMedia розповідало про втрачений підводний човен часів Другої Cвітової війни, який знайшли через 70 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі