П’ятниця, 26 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

«Китайська стіна» на кордоні буде зайвою – думки після півроку війни

Важливо

24 лютого цього року розпочалося повномасштабне вторгнення російської армії в Україну. Вони сподівалися взяти Київ за три дні. Натомість через півроку українська армія пішла у контрнаступ. І робить те, про що західні союзники боялися навіть думати – обстрілює військові об’єкти в окупованому Криму.

BitukMedia поспілкувалося із провідними українськими і західними експертами про те, чого чекати від росії в подальшому, якою буде наша перемога та чим варто зайнятися після неї.

Дійти до кордонів – і розвалити росію

Більшість експерті погоджуються, що остаточна перемога України буде полягати у розпаді росії. Однак терміни називають різні. Економіст, футуролог Андрій Длігач припускає, що приблизно в 2023 році наші війська вийдуть на міжнародно визнані кордони. А приблизно в 2025-му росія розпадеться, каже він. У те, що війна не триватиме десятиліття вірить і член-засновник правозахисної Української Гельсінської групи, колишній радянський політв’язень Мирослав Маринович. Усі процеси зараз прискорюються, вважає він.

приблизно в 2025 році росія розпадеться, – длігач

Інші ж експерти радять налаштовуватися на більш тривалу війну.

«У нас у цій війні два завдання – перше – це деокупація української території, друге – руйнація російської федерації. Це два етапи. Але руйнація росії розпочнеться ще під час звільнення українських територій, а завершитися може за кілька десятиліть», –  каже заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння Михайло Самусь. У цей час, відзначає він, росіяни будуть виправляти помилки Володимира Леніна, але вже на власній території – там протиріч достатньо.

На зображенні може бути: 5 людей та на відкритому повітрі
Фото: Генштаб ЗСУ

З тим, що розпад росії може зайняти не одне десятиліття, погоджується Євген Глібовицький, експерт із довготермінових стратегій. Можливим сценарій, що із федерації виокремиться лише одна територія або просто відбудеться зміна політичного курсу.

Україна має відновити контроль над Кримом. Для росії це означатиме перемогу Києва у війні. І цей же факт запустить руйнівні процеси в російському політикумі і суспільстві, каже Глібовицький.

Україна має відновити кордон над Кримом. Для росії це означатиме перемогу Києва у війні

Хоча до деокупації півострова ще далеко, удари по військових об’єктах під Саками, Севастополем та іншими містами уже посіяли відчуття незахищеності серед населення Криму. Удар по Кримському мосту буде ще більш гучним сигналом для росіян, каже посол США до Німеччини часів Білла Клінтона Джеймс Бінденагель. «Росіяни мають знати, що це і їхня війна також», – підкреслює він.

«Потоплення «Москви» та атаки на Крим – це символи нездатності російської армії виконати свою найпершу місію. Тобто – захистити те, що вони вважають своєю територію», – вважає французький аналітик Ульріх Буна.

Однак путін применшує значення ударів, оскільки тоді доведеться оголосити мобілізацію в рф. А робити це лідер кремля не збирається до останнього, сходяться на думці експерти. Адже населення в росії зараз і так роздратоване.

Зараз уже у росії про себе заявила Національна республіканська армія і вона збирає партизанів. Однак Самусь вважає, що російське суспільство не здатне до масового партизанського руху.

«Хіба що кремлівські еліти знищать путіна, а потім між ними почнеться боротьба, і до них долучаться партизани», – каже військовий експерт.

Глібовицький вважає, що Україна не повинна втручатися у внутрішні справи росії і «звільняти» москву чи Рязань від кремлівського режиму. Натомість варто зосередитися на наших внутрішніх питаннях.

На зображенні може бути: собака та на відкритому повітрі
Фото: Генштаб ЗСУ

А ось професор історії Українського католицького університету Ярослав Грицак вважає, що Росія в майбутньому переживе не розпад, а трансформацію під впливом європейських сусідів і України.

«На мою думку, йдеться – не про розпад, а про перетворення росії на нормальну державу, яка не буде більше загрожувати ані Україні, ані її сусідам»,- сказав професор. Він застерігає, що в процесі розпаду росії зброя опиниться у руках колишніх друзів путіна, які почнуть війну між собою – і це становитиме загрозу як для України, так і для країн-сусідів.

Тому, каже Маринович, процес розпаду росії треба зробити контрольованим. Із москви уже лунають сигнали від певних еліт про їх готовність домовлятися і припинити війну. Звісно, росіяни намагатимуться зберегти росію в її кордонах, однак це неможливо, каже він.

«Але Захід до цього поки що просто не дозрів», – підсумовує Маринович.

Процес розпаду росії треба зробити контрольованим

У будь-якому разі, українці повинні вистояти у цій війні, бо це питання виживання, сходяться у думці експерти.

«Путін дуже зацікавлений у так званому українському «трудовому ресурсі». Оцей весь розрахунок на «православну, європейську росію» – без України ця конструкція не «злітає», – каже письменниця і публічна інтелектуалка, лауреатка Шевченківської премії-2019 Оксана Забужко.

«Нинішня війна – це війна історичного масштабу. І чи триватиме вона місяць, рік чи два роки, ми мусимо її витримати. Тому що альтернатива – це фізична загибель усіх, хто ризикнув бути суб’єктним», – стверджує Глібовицький.

Життя після перемоги

Експерти сходяться на думці, що головне – не лише вигнати росіян за український кордон, але й зробити так, аби вони не напали на нас знову.

«Якщо Україна стане на стільки сильною, що росії буде невигідно в будь-який момент нападати, це буде одним із запобіжників. Це означає, що нам треба бути озброєними і мати сильну армію», – каже Глібовицький.

На зображенні може бути: 1 особа та на відкритому повітрі
Фото: Генштаб ЗСУ/Facebook

Після війни він очікує глибокої і серйозної дискусії в українському суспільстві. Доведеться долати закритість соціальних ліфтів, брак безпеки, дискримінацію за суттєвими ознаками ідентичності. Також перемога над росією допоможе Україні позбутися психологічної травми, накопленої за останні 100 років, вважає Глібовицький.

перемога над росією допоможе Україні позбутися психологічної травми

Зараз є відчуття, що державні інститути в Україні відстають від суспільства, каже він.

«Скоріше за все, ми дійдемо до формулювання нового суспільного договору і вже під нього почнемо вибудовувати систему інститутів», – припускає Глібовицький.

А ось олігархи, каже він, уже не будуть такими впливовими. Натомість прийдуть нові люди із громадських організацій, бізнесу та місцевих громад.

«Найбільшим викликом буде модернізація самого суспільства через громадянську освіту і освіту для дітей», – каже футуролог Длігач.

Він називає кілька сфер, які пройдуть через трансформацію після перемоги. Штат вчителів у навчальних закладах скоротять, натомість введуть більше онлайн-компоненту. Замість фінансування койко-місць у лікарнях вкладатимуть гроші в професійних лікарів. Відбудеться оновлення промисловості. Україні також варто частково віддавати українські транспортні системи в управління західним компаніям, лишаючи собі контроль над критичними об’єктами, вважає Длігач.

Модернізований потяг на маршруті Київ — Луцьк
Модернізований потяг на маршруті Київ — Луцьк. Фото: Укрзалізниця

На його думку, більшість українців погодиться на скорочення соціальних виплат, аби вільні гроші пішли на інвестиції у бізнес і розвиток країни. Разом з тим, бізнесу, підприємцям і талантам має бути надана воля, стверджує футоролог.

Україна з часом відновить свої стосунки із тим, що лишиться на місці росії

Україна з часом відновить свої стосунки із тим, що лишиться на місці росії – скоріш за все, там будуть нові державні утворення. Маринович підкреслює, що «китайська стіна» видається потрібною зараз, але вона буде зайвою після війни. Стосунки із новими державними утвореннями будуть нагадувати довоєнні стосунки України із Польщею чи Словаччиною. Найбільш суттєвою буде співпраця в енергетичній сфері.

Експерт з банків та банківського нагляду, Case Україна, Євген Дубогриз має позитивний прогноз щодо нашої економіки навіть, якщо росія продовжить обстрілювати Україну в подальші роки.

Тоді Україна стане «Індією для багатих». Захід найматиме тих, хто може працювати віддалено – співробітників ІТ-сфери, фрілансерів різних професій, фін-тех спеціалістів і банківських консультантів. Це ж саме відбувається у Індії. Але українські експерти будуть більш кваліфікованими, ніж індійці, а отже і їхні послуги будуть більш дорогими. Ще одною ключовою галуззю в Україні буде сільське господарство.

Якщо ж за сприяння Заходу росія розпадеться і втратить можливість вести війну, то Україна отримає свій «план Маршала» і темпи зростання її економіки будуть шалені.

«Люди просто чекають, аби дати нам гроші. Але вони прийдуть в Україну, коли будуть бачити дві речі – низькі ризики і висока віддача на інвестиції», – каже економіст.

Люди просто чекають, аби дати нам гроші

Андрій Длігач прогнозує, що із приїздом до України підприємців і працівників із Європи, Африки й Азії «українство» як соціокультурний феномен перестане бути прив’язаним до території. І ми зможемо поширити свої ідеї в інші країни світу.

Що ж стосується українського культурного життя, то рух від москви продовжиться. Російських класиків, у творчості яких панував культ сили та смерті, читатимуть в основному науковці та психологи.

Фото: офіційний Telegram-канал Володимира Зеленського

Росію, яка останні 20 років контролювала український медіпростір, вважає, що ідіотизм – це невід’ємний атрибут масової культури.  Україні варто створювати власні серіали і не боятися «неформату». Так ми зможемо створити власну культуру і замінити нав’язані росією меми. Так вважає Забужко.

«Нація – це люди, які дивляться одні і ті ж фільми і читають одні ті самі книги. А тоді починається розмова формулами, які усім знайомі», каже вона.

Чого чекати у найближчі півроку – на фронті і в економіці

«Найбільша стратегічна помилка росії за півроку війни – вони не врахували той факт, що Україна може бути суб’єктною. Фактично вони стали жертвою власної пропаганди», – каже Глібовицький.

Зараз, розуміючи нас краще, вони стають для нас більш небезпечними, бо стають більш ефективними. Росіяни теж вчаться. Як приклад, вони перестали робити великі склади з боєприпасами, щоб уникнути масштабних випадків «бавовни», відзначає експерт.

росіяни теж вчаться

Важливо те, що між українцями та їхньою владою є консенсус, що не можу бути територіальних поступок росії і змін до нашої Конституції на вимогу кремля чи його маріонеткових «республі», підкреслює Глібовицький.  

На зображенні може бути: одна або кілька осіб, люди стоять, військова форма та на відкритому повітрі
Фото: Оксана Забужко/Facebook

З військової точки зору, каже Самусь, росіяни не зможуть проявити нічого нового. На фронті перемог вони не здобудуть, тож продовжать терористичні удари ракетами по мирному населенню.

Постає питання – чи треба Україна купити хоча б кілька системи, подібних до «Залізного купола», і розмістити їх у прифронтових регіонах? Адже там росіяни найчастіше використовують системи залпового вогню, на які «Залізний купол» і розрахований.

«Зараз є більш нагальні пріорітети. Це засоби ППО країни і системи дальнього вогневого ураження», – вважає військовий консультант Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков. Тож «Залізний купол» не на часі.

Ближче до зими війна перейде у економічну та геополітичну фазу – кремль буде намагатися прогнути Європу під час холодів. Але ЄС, впевнений Самусь, вистоїть.

Путін спробує створити енергетичний армагедон в ЄС. Але Європа витримає

«Путін намагатиметься створити енергетичний армагедон в ЄС. Але Європа витримає і з лютого почнеться новий період занепаду росії. Захід почне дуже жорстко ставитися до росії. Фактично завершиться будь-яка економічна діяльність, яка поєднує західний світ і росію – і почнеться занепад російської економіки», – прогнозує експерт.

Однак економічні санкції і складнощі не завадять кремлю проводити військову кампанію, вважає експерт з банків та банківського нагляду, Case Україна, Євген Дубогриз.

«Росія уже в дефолті. Але кремль змусять перестати воювати лише три причини – закінчаться або «бойові орки», або снаряди, або вийде повністю із ладу логістика», – каже він.

Щодо України, каже Дубогриз, то вона не в дефолті і економіка наша, як для воєнного часу, працює ідеально. Однак з часом доведеться заборонити імпорт, який буде некритичним, – так уряд буде економити валюту в країні.

Немає опису світлини.
Із полиць зникне дорога риба та сири. Фото: Сільпо/Facebook

Тож із полиць зникне червона риба та дорогі сири. Але за сприятливих умов курс гривні буде  40-42 грн за $1 до кінця 2022 року. Хоча Україна може втратити до третини ВВП, а наступного року – 60%. Однак після нашої перемоги країна швидко відновиться, оскільки у неї буде багато бажаючих інвестувати.

заощадження краще вкладати в американські долари

Однак економіст радить готуватися українцям до енергетичної кризи.

«Треба утеплитися так, щоб без стороннього опалення витримати мінусову температуру на території будинку протягом тижня», – каже він.

Для тих, хто переймається за свої заощадження, Дубогриз рекомендує вкладати їх у американські долари. Оскільки весь світ розуміє, що «у Європі війна» і тому позиції євро можуть бути хиткими. Єдине, закликає економіст, не вкладати гроші у сумнівні схеми та інвестиційні проекти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі