П’ятниця, 29 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чеська “Вікторія” продемонструвала жовто-блакитний манікюр

Важливо

Скульптура у вигляді руки з нігтями, пофарбованими у кольори українського прапора, з’явилася у Чехії. Місце і час встановлення невипадкові – біля посольство рф у Празі в День Незалежності України.

Про це повідомляє Yahoo News.

Скульптуру встановили активісти анархо-синдикалістської громади Праги. У такий спосіб вони, як зазначають, «переосмислюють знак миру «V» колишнього чеського президента Вацлава Гавела».

«Залежить звідки дивитись. Якщо з площі Бориса Нємцова, що навпроти посольства рф, бачиш жест миру та перемоги. А з вікон російського дипвідомства чітко видно настрої більшості щодо неспровокованої агресії Росії в Україні», – заявили активісти. 

Вказівний і середній пальці руки вгорі у формі латинської букви V – це “Вікторія”.  Поширений жест, що означає “перемогу” або “мир”. Під час Другої Світової війни окупанти ненавиділи цей знак і карали тих, хто малював його на стінах.

Але є суттєвий нюанс. Якщо кисть руки повернути тильною стороною до людини, то буде грубо. “Мир” перетворюється на “образу” і “зневагу”.

Скульптуру створив Ян «Слове» Словенчик. Раніше у травні митець оприлюднив кадри зменшеної версії своєї роботи. 

Скульптура двометрової руки літньої українки простоїть перед посольством рф тільки один день – 24 серпня.

Для чехів жест “Вікторія/Перемога” нерозривно пов’язаний з колишнім президентом Вацлавом Гавелом. Він запозичив його в Уїнстона Черчилля і часто використовував.

Як раніше повідомляв BitukMedia, креативники з Києва створили серію постерів, які мовою універсальних жестів допомагають єднати українців. Акцію приурочили до 31-ї річниці Незалежності України. Картинки можна роздрукувати та розклеїти біля своїх домівок.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі