Четвер, 28 Березня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Норвезькі дрони служитимуть Україні – в чому сила цих крихіток?

Важливо

Норвегія спільно з Великою Британією постачатимуть в Україну мікродрони Black Hornet. Вони потрібні військовим для боротьби з російськими окупантами. Мініатюрні безпілотники добре підходять для бойових дій у межах міста.

Про це повідомляє міністерство оборони Норвегії.

Мікродрон норвезької розробки є лідером світового ринку БПЛА. Зараз його використовують в низці країн-союзників, серед яких США та Велика Британія. Завдання Black Hornet – розвідка та визначення цілей. Мікродроном легко керувати. А от виявити складно. Бойові дії у межах міста – його головна і найбільш успішна місія. 

Фото – Міноборони Норвегії

У Міноборони уточнили, що безпілотники Київ отримає безоплатно. А от Норвегії така допомога обійдеться у 90 мільйонів крон (9,26 млн. доларів) – на дрони, запчастини, транспортування і навчання. Закупівля буде здійснюватися спільно з британським фондом, до якого Осло вніс свої кошти. Фахівці з Великої Британії також навчатимуть військовослужбовців ЗСУ роботі з мікродроном.

Найбільш очевидна різниця між мікродроном Black Hornet та традиційними БПЛА – це його розмір. Норвежці поставила собі завдання “розробляти, виготовляти і продавати найменший і найдосконаліший у світі БПЛА”. І на сьогодні їхній мініатюрний безпілотний вертоліт має близько 10 сантиметрів у довжину і важить лише 16 грам.

Весь комплект разом з дисплеєм важить 1,3 кг. Найбільш мініатюрний військовий БПЛА у світі може літати зі швидкістю до 5 м/с за вітру до 8 м/c. Максимальна тривалість польоту – 25 хвилин на дальності до 1 км.

Україна запросила цей вид техніки для боротьби з російським вторгненням. Знадобляться ЗСУ й системи боротьби з дронами Nightfighter від британської SteelRock Technologies вартістю у 100 мільйонів норвезьких крон. Їх також передадуть Києву.

SteelRock Nightfighter – портативна система, яка ефективно глушить ворожі безпілотники. Система найбільше підходить для захисту невеликих патрулів, артилерійських позицій та інших важливих ресурсів.

Норвегія та Велика Британія налаштовані і надалі стояти пліч-о-пліч з Україною. Ці передові мікродрони допоможуть українським військовим дістати таку життєво необхідну перевагу на полі бою. Українці борються, захищаючи свою країну від жорстокого та неспровокованого вторгнення путіна, – каже міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес.

Як раніше повідомляв BitukMedia, австралійська влада планує побудувати  у бухті поблизу Сіднея три військові безпілотні субмарини. Так країна готується протистояти загрозі Китаю.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі