Середа, 24 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

«Зерна незахищеності» – росіяни повинні знати, що це їхня війна

Важливо

Джеймс Бінденагель
Посол США в Німеччині за президентства Білла Клінтона, професор і засновник кафедри міжнародної безпеки та управління Генрі Кіссінджера Боннського університету

Недавні удари ЗСУ по російській військовій та транспортній інфраструктурі в Криму пошкодили лінії постачання російської армії. Якщо вони триватимуть, вони можуть вивести з ладу російський гарнізон на півострові. Хоча, звісно, російські війська посилять заходи протидії. Тим не менш, у контексті інформаційної війни Україна посіяли зерна почуття незахищеності на окупованому Росією півострові. Туристи, які повертаються до Росії, відчули певний страх війни на території, яка вважалася безпечною і захищеною від можливого українського наступу. Якщо Україна тепер ударить ще й по Кримському мосту, то це буде сильний меседж для російських туристів. І це правильно – росіяни повинні знати, що війна в Україні – це їхня війна.

Однак російські війська у Криму лишаються дієздатними. І хоча удари з боку України є ефективними у пошкодженні військової інфраструктури і сіють страх серед населення і туристів, вони все ще не означають, що Україна має можливість повернути Крим. На фронтах основного поля бою Росія щодня проводить атаки, хоч вона не захопила жодних нових територій.

Захід зараз переживає тест на солідарність

Захід зараз переживає тест на солідарність. І виражається він у поставках озброєння для України. Можливість поставляти Україні потрібні військові засоби та надавати матеріальну допомогу, аби Україна могла подолати російську агресію, потребує стабільної солідарності західних партнерів.

Президент США Джо Байден чітко сказав, що його країна буде продовжувати підтримувати можливість України захищати себе стільки, скільки це буде треба. Нещодавно США оголосили про ще один транш допомоги у розмірі $775 млн, які включатимуть військове озброєння і обладнання. Це рішення надіслало знак усім союзникам і партнерам із більш як 50 країн, що потрібно і далі надавати Україні життєво необхідну підтримку у захисті її суверенітету і цілісності.

Зараз усі дуже уважно спостерігають, що постачає і яку допомогу надає Україні Німеччина. Заплановані поставки бронетранспортерів, самохідних зенітних установок, протибатарейних радіолокаційних систем і реактивних систем залпового вогню. Захід лишається єдиним попри намагання Росії розділити США та Європу.

Путін показав готовність заморити голодом мільйони людей

Тим часом, новим містком між Заходом та Росією замість Німеччини стала Туреччина. Її президент Реджеп Ердоган добре зманеврував між Москвою і ООН у питанні постачання зерна із України. Тепер він намагається вплинути на ситуацію на Запорізькій АЕС. Ердоган пообіцяв обговорити її із Володимиром Путіним – він шукає шляхи для розв’язання протистояння. Турецький лідер уже показав певні результати у переговорах з Росією. Але якби там не було, Путін уже показав, що він не дотримується міжнародних договорів. Тому аби забезпечити виконання мирних угод, треба щоб Україна мала суттєву військову потугу. Треба буде, щоб Китай зіграв свою роль і переконав Росію прийняти таку військову присутність в Україні. А щодо Туреччини, що вона здатна допомогти Європі із поставками природного газу із Азербайджану. І схоже, що Анкара буде єдиною, хто виграє у конфлікті між Росією та Україною.

Анкара буде єдиною, хто виграє у конфлікті між Росією та Україною

Що до Запорізької АСЕ, яку я уже згадав. Ситуація довкола неї викликає занепокоєння не лише тому, що радіоактивні опади будуть співмірні із тими, що сталися після Чорнобиля. Проблема в тому, що електрику, яку вона генерує, Росія може забрати собі або відрізати від електромереж Україну. Путін уже показав свою готовність заморозити європейців, які залежать від російського газу, заморити голодом мільйони людей, які залежать від української пшениці та інших зернових, і чинити військові злочини проти цивільних. Що йому заважає красти електроенергію? Інспектори із МАГАТЕ зазвичай перевіряють справність ядерних реакторів, а не виробництво електрики. Тож ситуація поки лишається напруженою.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі