П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Чи справді ефективна вакцина Pfizer проти нового штаму«Омікрон»?

Важливо

У компанії Pfizer заявили, що під час лабораторних тестів курс їхньої вакцини з трьох уколів зміг виробити достатньо антитіл, щоб бути ефективним проти «Омікрону».

Про дослідження повідомили в Reuters.

Очільник південноафриканського дослідження Алекс Сігал каже, що хоч здатність «Омікрон» уникати антитіл після вакцини значна, але вона не є абсолютною. За словами науковців, їхнє дослідження показує, що вакцини можуть забезпечити певний захист, а бустерні дози його покращувати.

Зазначається, що це лише попередні дані дослідження — вакцину поки тестували лише на 12 пацієнтах із «Омікроном» з Південної Африки.

Власне дослідження Pfizer

Водночас 8 грудня у компанії Pfizer заявили, що курс їх вакцини проти COVID-19 з трьох уколів зміг нейтралізувати новий штам «Омікрон» під час лабораторних тестів.

За даними Pfizer, антитіла людей, яким місяць тому зробили третю додаткову дозу вакцини, нейтралізували «Омікрон» приблизно так само ефективно, як антитіла після двох доз боролися із звичайним COVID-19, уперше виявленим у Китаї. 

Також у компанії запевняють, що навіть вакциновані лише двома дозами препарату все ж мають достатній рівень захисту проти нового штаму.

Що за новий штам?

Штам, який наразі має назву B.1.1.529 або «Омікрон», вперше виявили у Ботсвані, а потім у Південно-Африканській Республіці та Гонконзі — в мандрівника з Південної Африки. 

Вчені заявили, що новий штам має 32 мутації в білку-«шипі» коронавірусу, за допомогою якого вірус проникає в клітини та розмножується. Частина вакцин працює так, що доставляє в клітини ген із закодованим білком-«шипом», клітина синтезує цей білок, а організм людини виробляє імунну відповідь. Саме тому науковці занепокоєні, що нові мутації можуть погіршити ефективність вакцин проти COVID-19.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі