П’ятниця, 3 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Медику, який врятував багатьох ліквідаторів на ЧАЕС, посмертно надали звання Героя України

Важливо

Президент Володимир Зеленський посмертно присвоїв звання Героя України лікарю-онкологу, радіологу Леоніду Кіндзельському. Завдяки роботі медика було врятовано багатьох ліквідаторів наслідків катастрофи на ЧАЕС.

Про це повідомили в Офісі президента.

“Завдяки цьому видатному лікарю та науковцю було врятовано багатьох ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, зокрема тих, які отримали смертельну дозу опромінення. Його дуже добре знають чорнобильці, але не дуже добре про нього знають українці”, ㅡ зазначив Зеленський.

Леонід Кіндзельський був головним радіологом Міністерства охорони здоров’я УРСР у 1978-1986 роках, доктором медичних наук, професором, заслуженим діячем науки та техніки України.

Кіндзельський брав активну участь у лікуванні потерпілих унаслідок аварії на Чорнобильській АЕС у Київському інституті радіології та онкології. Саме до Кіндзельського потрапили 11 ліквідаторів з тих, що першими прибули до місця катастрофи. Ще 13 ліквідаторів відправили на лікування до Москви.

У групі пацієнтів Леоніда Кіндзельського вижили всі. Натомість у групі в Москві була висока смертність. Загалом зі 115 пацієнтів лікаря, яким поставили діагноз «гостра променева хвороба», померла лише одна людина. Саме Леонід Кіндзельський вчасно усвідомив правильний протокол лікування постраждалих.

Лікар-онколог Ганна Губарєва, яка працювала в команді лікарів, що рятували життя ліквідаторів, розповіла, що московські вчені ставили під сумнів твердження Кіндзельського. А пізніше його звільнили з посади головного радіолога УРСР.

Через опромінення Леонід Кіндзельський багато років нездужав, але продовжував активно працювати, зокрема керував відділенням системних онкозахворювань відділу загальної онкології та хіміотерапії Київського НДІ онкології. Відомий онколог помер 19 квітня 1999 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі