Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Буквально рятує життя” – людям пропонують ходити до лісу задля психотерапії

Важливо

У Британії стрімко зростає популярність методики, званої forest bathing – “лісові ванни”. Її прихильники стверджують, що прогулянки лісом рятують від психічних розладів. На фоні того, що кількість людей, які потребують терапії, у країні зростає, такий альтернативний метод знаходить все більше прибічників. Допомогу лікаря це не замінить, але може значно покращити стан.

Про це розповідає Sky News.

У Британії просто не вистачає психологів і психотерапевтів на усіх. Нацслужба охорони здоров’я каже – за період із 2022 по 2023 роки по терапію звернулися 5 млн громадян. Це на 1 млн більше, ніж у попередні п’ять років. Тож в очікуванні на свій прийом, люди шукають інші методи покращити стан.

Одною із засновниць практики “лісових ванн” (поняття утворене за принципом “сонячні ванни”) у Британії є Сюзанна Мейс, засновниця організації  Meet in Nature.

“Перший крок – це прийти і побачити, почути, відчути на запах, доторкнутися і відчути лісові ванни на собі”, – каже жінка.

Тисячі людей рятувалися під час пандемії “ковіду” і після нього завдяки “лісовим ваннам”, додає вона.

“Хтось мені сказав, що це буквально врятувало йому життя. Інші кажуть, що це змінило їхні стосунки із природою”, – розповідає Сюзанна.

За даними благодійної організації з питань психічного здоров’я MIND, “лісові ванни” можуть допомогти як дорослим, так і дітям зняти стрес і зміцнити здоров’я. Проте терапію у спеціаліста воно не замінить.

Засновником практики “лісових ванн” – неквапливих медитанивних прогулянок лісом є японський лікар Цін Лі.

“Немає ліків, які мають більш прямий вплив на наше здоров’я, як прогулянка гарним лісом”, – казав він.

“Лісові ванни” включають розглядання кольорів природи, нюхання пахучого листя і тактильний контакт із предметами, що мають різну текстуру – корою, землею, листям тощо.

Суть у тому, щоб робити це повільно. Сеанс триває дві години, і за цей час треба пройти не більш як 1,5 км.

Як повідомляло BitukMedia, дослідники з Нанкінського медичного університету рекомендують тим, хто не висипається протягом робочого тижня, дозволяти собі довше поспати у вихідні. Як показало нове дослідження, дві додаткові години сну у вікенд на 63% знижують ризик стенокардії, інфаркту або інсульту.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі