Субота, 27 Липня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Головний довгожитель планети: знайдено істоту з рекордним терміном життя

Важливо

Океанологи розповіли, яких “потобічних” істот виявили під час глибоководної експедиції в Тихому океані. Вчені зуміли зробити фотографії високої чіткості на глибинах 4000–5000 м від поверхні, куди не проникає світло і важко потрапляє бодай якась їжа. У цих умовах живуть дивовижні істоти: морський огірок “Барбі-свинка” та напівпрозора чашоподібна губка, яка може жити до 15 тис. років.

Про це повідомляє науковий журнал Phys.

Напрочуд ніжна, схожа на келих, що стоїть на дні океану, скляна губка вважається живою істотою з найтривалішим життям на планеті. Її вік може сягати 15 тисяч років! Це безхребетне зі скелетом з шестикінцевих голок проводить все життя, прикріпившись до поверхні та відфільтровуючи поживні речовини з “морського снігу”.

Фото – SMARTEX Project, NERC/smartexccz.org

Її знайшли під час 45-денної дослідницької експедиції у районі Кларіон-Кліппертон між Мексикою та Гавайями у східній частині Тихого океану. У новій експедиції використовували глибоководний дистанційно керований апарат, який спускали з борту дослідницького судна James Cook.

За словами вчених, ця місцевість практично не вивчена. “Тільки один з 10 видів тварин, що мешкають тут, був описаний наукою. І це той рідкісний випадок, коли вчені можуть брати участь у відкритті нових видів та екосистем так само, як це робили наші колеги у XVIII столітті. Це неймовірно захопливо!”, – заявив Томас Дальґрен, морський еколог з Гетеборгського університету.

Як пояснили учасники проєкту, отримувати чудові знімки в глибоких шарах океану – надскладне завдання, оскільки світло сюди не проникає. У зоні Кларіон — Кліппертон вченим пощастило з тим, що вода була дуже прозорою, довелося “почаклувати” зі спрямованим світлом, спалахом, витримкою та рухом апарату, але дослідники зняли химерних мешканців глибоководного світу.

При дослідженні району, крім губки, було знайдено ще дві маловивчені морські істоти — морський огірок та рожеву морську свинки. Вони живуть на глибині від 3500 до 5500 тис. метрів, харчуються органічним сміттям — тому їх називають “пилосмоками”.

Про прозорий морський огірок на прізвисько Unicumber вже було відомо, але раніше їх жодного разу не фіксовали на знімках високої чіткості. Цей трепанг з прозорим тілом належить до родини ельпідіїд (лат. Elpidiidae).

На камеру потрапив і раніше відомий вид морського огірка з роду Amperima, якого вчені вже охрестили “Морською свинкою Барбі” – за рожевий колір і маленькі товсті лапки. З їхньою допомогою він може дуже повільно пересуватися дном у пошуках відкладень, багатих на поживні речовини.

Попереду “Барбі-свинка” має вирости — модифіковані ноги, які вона використовує, щоб класти їжу в рот. Фото – SMARTEX Project, NERC/smartexccz.org

Дослідження проводилося для складання мапи різноманітності видів. Вона допоможе зрозуміти, чи нема загрози екосистемі. Вчені хочуть переконатися, що тварини не перебувають на межі вимирання.

Раніше BitukMedia розповідало про “скелет панди” – новий вид незвичайної морської істоти.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі