Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли на дні океану “інопланетну” рожеву істоту з ніжками-сосисками (ВІДЕО)

Важливо

“Огірок-єдиноріг” та “свинка Барбі”. Вчені виявили нові “інопланетні” види глибоководних істот під час експедиції на дно Тихого океану. Дивовижні істоти мешкають на глибині до п’яти кілометрів. Людство планує там добувати метали.

Про це пише IFL Science.

Дослідники працювали у центральній частині Тихого океану у так званій зоні Кларіон-Кліппертон. Це місце сходження розломів на глибині до 5 км. Команда експертів вирушила для розвідувальних робіт перед можливим початком видобутку корисних копалин. От тільки Кларіон-Кліппертон є мало вивченим з погляду біологічної різноманітності. Експедиція мала заповнити частину прогалин у цьому знанні.

Як результат, морським біологам у складі експедиції вдалося виявити кілька нових видів боконогих голотурій, або морських огірків. Зокрема, вони знайшли так званих морських поросят (Sea Pig), які ходять дном і мають кілька десятків багатофункціональних ніжок.

До найбільш “інопланетних” видів увійшли прозорий морський огірок “унікумбер” і ніжно-рожеве “порося Барбі” (Barbie pig) з ніжками-сосисками. На глибині чотирьох-п’яти тисяч метрів команда дослідників також помітила щурохвосту рибу (Rattail fish) – це одна з небагатьох хребетних тварин, які живуть на такій глибині. Хвіст риби нагадує щурячий, звідси й її назва.

Щурохвоста риба. Фото – NHMDeepSea Group, Natural History Museum, UK
Унікумбер (Unicumber). Фото – NHMDeepSea Group, Natural History Museum, UK

“Можемо припустити, що багато з цих видів стануть новими для науки”, — зазначила морська біологиня Реген Дреннан. За її словами, про деякі з виявлених істот було відомо і раніше, але офіційно їх не описували та не вивчали, оскільки вчені не мали особин-зразків.

У регіоні Кларіон-Кліппертон зосереджено величезні запаси рідкісних металів — кобальту, нікелю та марганцю, які використовують для електротранспорту та виробництва “зеленої енергії”. Щоб зрозуміти, як їхній видобуток вплине живий світ, треба оцінити щільність популяції. Перші дані показують, що він вкрай низький, оскільки в океанських глибинах мало їжі.

Як розповідало раніше BitukMedia, біля берегів Таїланду американські дослідники під час донного тралення в Андаманському морі виловили раніше невідомий вид акули-примари. Тварина, якій дали назву Chimaera supapae, належить до загону химерних — далеких родичів акул і схилів. При певному освітленні химери, які мешкають на глибині понад 500 метрів, мають моторошний вигляд.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі