Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Король маорі зажадав прирівняти китів до людей

Важливо

У Новій Зеландії король корінного народу маорі воліє надати права китам. Тухеїтіа Потатау Те Фероферо VII виступив за те, щоб визнати особистість у кожного з цих морських ссавців та прирівняти їхні права до людських. Так він хоче зберегти популяцію тварин, важливих для місцевих екосистем.

Про це повідомляє VOXY.

Король підписав історичну декларацію, складену лідерами полінезійських громад. Документ назвали “Хе Вакапутанга Моана”, що мовою маорі означає “декларація моря”. Саме в ньому викладено офіційний заклик надати китам правосуб’єктність та запропоновано комплексний план їх захисту.

“Звук пісні наших прабатьків став слабшим, а середовище їхнього існування перебуває під загрозою, тому ми маємо діяти негайно. “Декларація моря” – це ореол захисту для нашого скарбу, наших предків – китів”, – зазначив король маорі у своєму виступі з нагоди ухваленням декларації.

“Кити відіграють життєво важливу роль у здоров’ї всієї нашої океанської екосистеми. Їхнє скорочення порушує крихкий баланс, який підтримує все живе в морі”, — додав вождь Тревел Ту Арікі.

У документі, серед іншого, стверджується, що кити, як і представники народу маорі, мають атрибути особистості — “ману” (духовну сутність) і “маурі” (життєву силу). Таким чином, декларація вимагає визнати китів “особами з невід’ємними правами”, а не просто частиною природних ресурсів. Ці права повинні включати свободу пересування, природну поведінку, “вираження унікальної культури”, життя у здоровому довкіллі та можливість стати “свідками відновлення популяції свого виду”.

На виконання цього плану автори декларації мають намір створити морські території під охороною, а також об’єднати “мудрість корінних народів” з наукою для більш комплексного підходу до захисту китів.

За даними природоохоронної групи Всесвітнього фонду дикої природи, 6 із 13 видів великих китів на сьогодні класифікуються як такі, що перебувають під загрозою зникнення або вразливі.

Нова Зеландія вже ухвалювала закони, що надають правовий статус річкам і горам. Так, маорі розглядають вулкан Таранакі (англійською Еґмонт) та річку Вангануї на Північному острові Нової Зеландії як “предків”, тому обом об’єктам було надано статус особистості у 2017 році. Відтоді його використовували для гальмування або скасування інфраструктурних проєктів, він також передбачає обов’язкові переговори з місцевим населенням.

Як розповідало раніше BitukMedia, команда вчених з Корнельського університету в США вже десять років працює над каталогізацією горбатих китів на основі візуального аналізу їхніх хвостів – або трематод. Науковці переконані – забарвлення і візерунки на хвостах китів унікальні, як і відбитки пальців на руках людини.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі