Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Вчені знайшли унікальний “відбиток” горбатого кита

Важливо

Команда вчених з Корнельського університету в США вже десять років працює над каталогізацією горбатих китів на основі візуального аналізу їхніх хвостів – або трематод. Науковці переконані – забарвлення і візерунки на хвостах китів унікальні, як і відбитки пальців на руках людини.

Про це розповідає AFP.

В Антарктиді дослідникам вдалося вже ідентифікувати 70 горбатих китів. Це вдалось зробити завдяки фотографічним “відбиткам” унікальних кольорів і візерунків, якими вважаються їхні хвости.

“Ми відстежуємо історію кожної особини”, — пояснила Андреа Бонілья, колумбійська вчена, яка працює з командою американських дослідників з 2014 року.

Команда сподівається побачити деяких з раніше ідентифікованих китів знову, щоб зафіксувати будь-які фізичні зміни, які могли б дати підказки щодо їхніх міграційних моделей, розміру популяції, здоров’я та статевої зрілості.

На хвості “забарвлення та візерунки, які має кожен кит, унікальні, це як відбиток пальців, тому ми дивимося на різні відмітини, які вони мають, на різні шрами, і так ідентифікуємо кожного горбатого кита”, каже Бонілья.

Маючи у своєму розпорядженні фотографії, вчена малює репродукції деталей хвостів величезних морських ссавців, які можуть сягати 18 метрів (59 футів) завдовжки та важити близько 40 тонн.

Глобальна популяція горбатих китів відновилася після того, як колись була знищена комерційним китобійним промислом. Але океанські гіганти досі залишаються під загрозою через зіткнення з суднами, незаконне рибальство, забруднення та підводний шум.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, сьогодні у світі налічується близько 84 тис. дорослих особин. Втім, менш ніж за останні десять років кількість горбатих китів у північній частині Тихого океану впала на 20%. Відстежуючи близько 33 тис. китів за фотографіями їхніх трематод, вчені це помітили й визначили, що причина скорочення популяції — це голодування через хвилі морської спеки.

Ідентифікація за фотографіями є загальноприйнятою при вивченні морських ссавців, хоча використання ідентифікації триматоди найчастіше використовується для горбатих китів як через їхні унікальні позначки, так і через їхню звичку здіймати хвіст над водою під час пірнання.

Як розповідало раніше BitukMedia, незвичайну поведінку горбатих китів в Антарктиці зняв на відео фотограф і гід Піт ван ден Бемд. Під час полювання тварини випустили бульбашки повітря, які призвели до утворення поверхні води спіралей.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі