Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Горбаті кити накреслили в океані спіраль Фібоначчі (ВІДЕО)

Важливо

Незвичайну поведінку горбатих китів в Антарктиці зняв на відео фотограф і гід Піт ван ден Бемд. Під час полювання тварини випустили бульбашки повітря, які призвели до утворення поверхні води спіралей.

Про це повідомляє ScienceAlert.

Явище, свідком якого став полярний фотограф ван ден Бемд, відоме як харчування за допомогою бульбашкових сітей (bubble-net feeding). Йдеться про унікальну техніку, за якої кити створюють бульбашки з повітря, щоб оточити свою здобич. Потім вони піднімаються з відкритою пащею, спіймавши велику кількість планктону в одному місці, ближче до поверхні води. Ця складна поведінка вимагає точного розрахунку часу, комунікації та спільної роботи, що підкреслює особливості поведінки китів.

Як правило, бульбашкові сіті утворюють на поверхні води кола, але ван ден Бемду пощастило спостерігати за двома китами, що плавають спіраллю синхронно один з одним. Фотограф порівняв візерунки зі спіраллю Фібоначчі. Ця геометрична фігура, пов’язана з поняттям про золотий перетин, часто зустрічається у природі.

У себе в соцмережах ван ден Бемд написав: “Я став свідком приголомшливого танцю двох горбатих китів, які синхронно збирають їжу за допомогою бульбашкових сітей! Ідеальна природна співпраця розгорнулася під поверхнею хвиль”.

Цей унікальний візерунок можна побачити в різних елементах природи, включно з сосновими шишками та фруктами, і викликає інтерес у вчених. Незвичайні кадри не тільки підкреслюють видатні навички китів у полюванні, а й додають нові запитання для вивчення спіралей Фібоначчі у тваринному світі.

Як розповідало раніше BitukMedia, команда вчених з Кембриджського університету вирішила достукатись до суспільства через музику. Вони знайшли оригінальний спосіб привернути увагу до проблеми вимирання горбатих китів. У співпраці з професійним композитором відредагували знамениту увертюру. Під час її виконання поступово зникають ноти – так само як на Землі зникають кити.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі