Четвер, 2 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Пояснити Заходу, що з росією не треба будувати контакти, здатні лише ЗСУ – Володимир Огризко

Важливо

Попри десятирічну війну, деякі українці і західний світ досі продовжують ставитися із довірою то до, що кажуть росіяни. Великою частиною російської брехні є крадіжка і привласнення чужої історії.

Про російську пропаганду, “хороших росіян” і єдиний можливий спосіб подолати інформаційний вплив Кремля BitukMedia поговорило із колишнім міністром закордонних справ України Володимиром Огризком.

Як ви вважаєте, чому російська пропаганда така ефективна на Заході? Чому там досі шукають “хороших росіян”?

– Тому що треба пояснювати самим собі, що наші західні партнер 30 років ішли на той бік. Вони вірили в те, у що вірити неможливо. Хорошої Росії, в яку вони вірили, немає за визначенням. Вони 30 років будували спільні простори із Росією – від Ванкувера до Владивостока.

Тепер на Заході побачили, що вони помилилися. Але треба ж ну бодай щось запропонувати взамін. “Оці росіяни – погані. Але ж там є ще й хороші”. І зараз після смерті Олексія Навального зараз терміново шукали і дуже швидко знайшли Юлію Навальну, його вдову, яка тепер підхопить “прапор боротьби” із “поганим путінським режимом”.

Але ж це так само помилка. Юлія Навальна і всі ті, хто називають себе російською опозицією, не представляють нікого, крім самих себе.

Отже, думаю, що має місце чергова казка, яку наші західні друзі самі собі вигадали і в неї повірили.

На вашу думку, після падіння путінського режиму чи можливе створення “хорошої росії”?

– На мою думку, після падіння путінського режиму Росія у нинішньому вигляді не збережеться. Що це буде – питання відкрите. Чи це буде комбінація кількох незалежних держав, чи конфедерація, але вона все рівно розвалиться. Щодо цього у мене щонайменше немає сумніву.

Тому думати, що відродити Росію і тримати її в купі – це знову ж таки, велика наївність.

Ну, бачте, не хоче «колективний Захід», як то кажуть, розвалу росії.

– Ну, можливо, історія навчить. Бо не хотіли й розвалу СРСР – а він розвалився.  Безвідносно до того, чи Джордж Буш-старший вірив Горбачову, чи не вірив; чи закликала нас Маргарет Тетчер, щоб ми не були націоналістами.

Але є об’єктивні речі, які говорять про те, що Росія у цьому вигляді не є життєздатною. Надто багато там всередині проблем, які її розірвуть. Ну а ззовні Збройні сили України їй у цьому допоможуть.

І останнє питання до вас, як до дипломата. Що Україна може зробити, щоб донести до світу, що не треба спілкувати із росією? Уже Олена Зеленська відмовилася брати участь у спільному заході із Юлією Навальною у Конгресі США. Що ще?

– Що може і повинна зробити Україна – це перемогти російську армію. І перемогти путінський режим.

Тобто, тільки збройним шляхом.

– Іншого шляху нема.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі