Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Риба з нічних жахіть: знайдено новий вид “акул-примар”

Важливо

Біля берегів Таїланду американські дослідники під час донного тралення в Андаманському морі виловили раніше невідомий вид акули-примари. Тварина, якій дали назву Chimaera supapae, належить до загону химерних — далеких родичів акул і схилів. При певному освітленні химери, які мешкають на глибині понад 500 метрів, мають моторошний вигляд.

Про це розповідає Live Science.

Химероподібні, чи химери, – ряд морських хрящових риб, підкласу суцільноголові, до якого входять акули-привиди. Ці химерні тварини мешкають на глибині від 500 метрів і глибше. Деякі види химер можуть сягати до двох метрів завдовжки.

Фактично, акули-примари – не акули, але є їхніми далекими родичами. Вони відокремилися від них близько 400 млн років тому. Дослідники називають цих істот “живими скам’янілостями”, оскільки вони зберегли багато примітивних рис, схожих на риси древніх видів риб.

У дослідженні, опублікованому в журналі Raffles Bulletin of Zoology, вчені описали новий вид акул-примар, знайдений у жовтні 2018 року. Дослідники помітили єдину особину під час глибоководної зйомки на глибині 772–775 м у Андаманському морі біля узбережжя Таїланду. Зразок був зібраний під час глибоководної експедиції спільно з Департаментом рибного господарства Таїланду та Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН.

Спочатку команда помилково ідентифікувала знахідку як довгохребтову химеру – Chimaera aff. macrospina. Однак подальші генетичний та морфологічний аналізи показали, що це зовсім новий вид. Згодом він отримав наукову назву Chimaera supaae – на честь іхтиологині Супап Монколпрасіт (Supap Monkolprasit), яка померла у 2013 році, все своє життя вона вивчала глибоководних риб в Таїланді.

Фото – David A. Ebert

Ця акула-примара відрізняється від інших масивною головою, короткою мордою та широкими овальними очима, які становлять 32,2% довжини голови. Вона має пір’ясті плавники і гострий хвіст. Упіймана вченими особина є нестатевозрілим самцем завдовжки 50,8 см.

Зелені очі, що переливаються, допомагають Chimaera supaae орієнтуватися в темних водах глибокого моря. Але саме вони надають їй моторошного вигляду. Як і інші самці акул-привидів, риба має статевий орган на маківці голови, відомий як щупальце, який вона використовує, щоб утримувати самку на місці під час спарювання. Цей вид також унікальний свої забарвленням: він темно-коричневий, без смуг і плям.

Як розповідало раніше BitukMedia, відкрили новий вид незвичайної морської істоти, який дістав назву “Скелет панди”.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі