Неділя, 19 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Встигнути за 9 місяців: музей Прадо виставить втрачену картину Караваджо

Важливо

Музей Прадо в Мадриді (Іспанія) вперше покаже відвідувачам картину Караваджо, виявлену 2021 року. Тоді її могли помилково продати з аукціону лише за €1,5 тис.

Про це повідомляє AP з посиланням на сайт галереї.

Полотно Ecce Homo (“Ось людина”) планують виставити наприкінці травня. Йдеться про картину датовану 1605-1609 роками. На ній знаменитий італійський художник епохи бароко зобразив біблійний сюжет: Понтій Пілат знайомить народ з Ісусом Христос перед розп’яттям.

Розмір роботи 111 на 86 сантиметрів. Картина була відома ще в 1600-х роках, але пізніше фахівці втратили її слід.

Мікеланджело Мерізі да Караваджо “Ecce Homo”

У 2021 році полотно Караваджо, яке помилково приписували іспанському художнику Хосе де Рібере, мало піти з молотка. Робота з ХІХ століття зберігалась в приватних колекціях. Тому стартова ціна лоту становила лише €1,5 тис.

За кілька годин до початку аукціону іспанське міністерство культури заборонило продавати витвір мистецтва. Чиновники послалися на експертів з музею Прадо. Останні провели повторні дослідження та зробили висновок, що картину міг написати Караваджо. Їй надали статус об’єкта культурної спадщини під охороною.

Невдовзі авторство італійського майстра було підтверджено. У Прадо стверджують, що четверо найавторитетніших експертів з живопису Караваджо та бароко “поділяють ту саму пристрасну впевненість: Ecce Homo — це шедевр італійського художника”. У заяві музею це назвали одним з найбільших відкриттів в історії мистецтва.

За словами директора музею Прадо Мігеля Фаломіра, команда з’ясувала, що це справді картина Караваджо, яку привезли до Іспанії в XVII столітті. “Під час наполеонівського вторгнення вона покинула королівську колекцію і з XIX століття перебувала в приватній сімейній колекції в Мадриді. Нещодавно родина вирішила продати картину приватному покупцеві, і новий власник зацікавився можливістю виставити цю дуже важливу роботу в Прадо”, — поділився він.

Теперішній власник полотна дозволив виставляти його протягом дев’яти місяців. Відвідувачі Прадо зможуть побачити Ecce Homo з 28 травня до середини осені.

Як розповідало раніше BitukMedia, аукціон Christie’s виставив на продаж картину італійського художника Тіціана Вечелліо “Відпочинок на шляху до Єгипту”, створену 1512 року. Оціночна вартість полотна — $31 млн. Шедевр виставили на продаж уперше за 150 років.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі