Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Гроші на вітер – вулкан в Антарктиді вивергає золота на $6 тис. щодня

Важливо

Вулкан Еребус на антарктичному острові Росса вивергає щодня 80 грамів золота вартістю $6 тис. Однак зібрати його складно – воно піднімається в небо разом із вулканічними газами у вигляді мікрокристалів і потім опадає із опадами.

Про це повідомляє UPI.

У Антарктиді знаходиться 138 вулканів, близько дев’яти із них – активні. Гору Еребус вважають найбільш відомим антарктичним активним вулканом. Його висота 3 794 м.

Поруч знаходиться найбільше поселення в Антарктиді – американська полярна станція Мак-Мердо.

Вулкан назвали на одного із кораблів експедиції британського капітана Джеймса Кларка Росса 1841 року. Цей дослідник як північної так і південної крижаних “шапок” планети здійснив важливі магнітні вимірювання та ряд відкриттів. Зокрема і острів Росса, сформований трьома вулканами, одним із яких є Еребус.

Еребус вивергає вулканічні гази, пар, час від часу вистрілює “вулканічні бомби”. Хоча, звісно, не це найдивніше, а золото в його надрах, яке підіймається із потоками газів.

Сліди золотих мікрокристалів науковці знайшли у снігові на відстані 1 тис. км. від вулкана – на стільки далеко їх розносять повітряні потоки.

Раніше BitukMedia розповідало, що магма вулкана може допомогти задовольнити попит “зеленої” економіки. Науковці запропонували видобувати цінні метали з вулканічної магми, одночасно виробляючи геотермальну енергію. Про вилучення ресурсів з вулканічного газу поки не йдеться, але їх видобуток з нижчих шарів має реальний потенціал.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі