Неділя, 5 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Не займайте прабабусю: найстаріша горила у світі відзначила 67-й день народження (ВІДЕО)

Важливо

Фату, найстаріша у світі горила, яка живе у неволі, нещодавно відзначила свій 67-й день народження. У травні 1959 року тварина потрапила до Берлінського зоопарку, де й мешкає досі. Тут ретельно стежать за харчуванням довгожительки з Книги рекордів і дозволяють жити на власний розсуд.

Про це розповідає сайт Книги рекордів Гіннеса.

Справедливості заради, варто вказати, що точний вік Фату все таки невідомий. 1959 року її привіз із Західної Африки до Франції якийсь моряк. Він розплатився мавпою за трапезу у місцевій таверні. Потім Фату потрапила до рук мадам Лефевр, яка заробляла перепродажем диких тварин. У травні 1959 року вона продала орієнтовно дворічного примата Берлінському зоопарку, в якому Фату дожила до поважного віку і тепер має статус довгожительки.

Середня тривалість життя західних рівнинних горил, до яких належить Фату, у неволі становить 40–50 років, а в дикій природі, на жаль, значно менша.

Титул найстарішої горили у світі Фату здобула після смерті у 2019 році в зоопарку міста Літл-Рок, штат Арканзас, 63-річної горили на ім’я Труді. На сьогодні Фату — єдина жива горила у світі, яка народилася у 1950-х роках. У неї 13 правнуків, 20 праправнуків та три прапраправнуки.

Фото – Книга рекордів Гіннеса

На день народження персонал зоопарку подарував Фату кошик з фруктами та овочами, в якому салат, ягоди, кавун та їстівні квіти. Всі смаколики дуже м’які -, зубів в довгожительки практично не лишилося.

Звичайний раціон “бабусі” складається переважно з овочів, адже через високий міст фруктози фрукти для неї надто солодкі.

“Загалом ми приділяємо велику увагу правильному харчуванню наших тварин”, — розповів ветеринар зоопарку Андре Шюле. “І особливо для таких старших тварин, як Фату, ми завжди відповідально коригуємо харчування. У старості Фату потребує дуже м’якої їжі, щоб вона могла добре пережовувати навіть без зубів”.

За словами спостерігачів, Фату надає перевагу усамітненню, хоча за бажання має можливість спілкуватися з іншими родичами — в сусідніх вольєрах живуть домінантний 19-річний самець горили Санго і самки Мпензі (38 років), Бібі (27 років), Джамбала (22 роки) і Тілла ( 3 роки).

Фату мешкає в окремому вольєрі та зберігає з родичами дистанцію. Її улюблені денні заняття – пошук шматочків їжі у своєму вольєрі та лазіння по мотузках.

Фату є представником виду західних рівнинних горил, який Міжнародна спілка охорони природи класифікує як такий, що перебуває під загрозою зникнення. Тривале скорочення популяції пов’язане з руйнуванням людиною їхніх природних місць проживання — вирубуванням лісів і видобутком корисних копалин, — а також з браконьєрством. Горили відіграють ключову роль в екосистемі африканських тропічних лісів, оскільки вони поширюють насіння рослин, підтримуючи біорізноманіття.

Фату — не єдина літня мавпа з Німеччини, яка святкувала день народження у квітні. Як розповідало раніше BitukMedia, нещодавно 64 роки виповнилося Беллі – найстарішому орангутангу, що живе в неволі.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі