Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Збереглися дуже добре – під підлогою будинку Джорджа Вашингтона знайшли 250-річні вишні

Важливо

Пляшки із добре збереженими вишнями знайшли під підлогою будинку першого президента США Джорджа Вашингтона у його маєтку Маунт-Вернон. Науковці припускають, що це рештки улюбленої вишневої наливки президента – Cherry Bounce. Пляшки були закопані у землю, ймовірно, перед Війною за незалежність.

Про це повідомляє The Washington Post.

Пляшки знайшли, коли досліджували підлогу у підвалі маєтку Вашингтона у Маунт-Верноні. Це садиба, успадкована від батька першим президентом США, а тоді ще рабовласником, плантатором Джорджем Вашингтоном. Знаходиться на березі річки Потомак, за 24 км на південь від столиці США.

Пляшки виявив минулої осені археолог на ім’я Нік Берд. Каже, коли з-під землі визирнули горлечка, не здивувався, бо бачив уже повно скляних уламків на місці розкопок. Але потім продовжив розкопувати пляшки. І зрештою зрозумів, що вони цілі. Поліз у горличко пальцем, і зрозумів, що там є рідина. Посвітив ліхтариком, і побачив, що пляшки повні.

Більшість рідини із пляшок відсифонили у 15 невеликих контейнерів, аби дослідити пізніше. Кажуть, на дні осад пахнув вишневим цвітом.

Минулого тижня науковці засвідчили, що рідина у пляшках у більшості своїй – це вода, яка могла просочитися після того, як корки прогнили. Однак також там є вишневі кісточки, стебла, липка субстанція і цілі ягоди.

Спочатку науковці припускали, що це залишки вишневої наливки Cherry Bounce – наливки, яку виготовляли із бренді, спецій, цукру та вишневого соку. Джордж Вашингтон і його дружина Марта дуже її любили.

Пляшки були привезені із Англії і закопані, ймовірно, у період між 1758 і 1776 роками. Щодо вишень, то їх зібрали і залили бренді десь у 1770-х. Війна за незалежність США почалася у 1775-му.

“Це капсула часу”, каже головний археолог Маунт-Вернона Джейсон Бороуз.

Проте Бороуз не поділяє думку колег, що це залишки наливки. Каже, Cherry Bounce робили у більших контейнерах. Те, що знайшли у підвалі, може бути просто сушеними вишнями. Так робили у XVIII ст. – ягоди максимально висушували, потім складали у пляшки, а за потреби діставали і їли. Ймовірно, вишні у пляшках збирали раби Вашингтона, каже археолог.

Як повідомляло BitukMedia, найстаріший відомий у світі хліб знайшли археологи у турецькій провінції Конья – йому 8,6 тис. років. На місті археологічних розкопок неолітичного поселення Чатал-Гьоюк знайшли зруйновану древню піч у будинку із глинобитної цегли. Будівлю звели приблизно у 6600 році до н.е.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі