Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

8,6 тис. років – археологи розкопали найстаріший хліб у світі

Важливо

Найстаріший відомий у світі хліб знайшли археологи у турецькій провінції Конья йому 8,6 тис. років. На місті археологічних розкопок неолітичного поселення Чатал-Гьоюк знайшли зруйновану древню піч у будинку із глинобитної цегли. Будівлю звели приблизно у 6600 році до н.е.

Про це повідомляє CNN.

Навколо печі археологи знайшли пшеницю, ячмінь, насіння гороху та круглі “губчасті” залишки розміром із долоню. Це і є найстаріші хлібці у світі, каже керівник розкопок Алі Умут Туркан.

Тісто пройшло ферментацію. Воду і борошно змішували, потім ставили біля теплої печі, щоб хліб бродив.

Посеред кожного хлібця пальцем зробили заглиблення. Проте із якоїсь причини цю порцію хліба не спекли. Так він і дійшов до наших днів.

Усі сумніви розвіяв аналіз із допомогою електронного мікроскопа, який виявив зерна крохмалу.

Неолітичне поселення Чатал-Гьоюк люди населяли у період 10 тис. років до н.е до 2 тис. років н.е. Для прикладу, єгипитським пірамідам лише 5 тис. років загалом.

Поселення відоме тим, що добре збереглися розписи на стінах і рельєф. Його називають “найбільш значним людським поселенням, яке документує раннє осідне сільськогосподарське життя неолітичної спільноти”. Воно внесене до спадщини ЮНЕСКО.

Як повідомляло BitukMedia, на Закарпатті знаходилося найдревніше нині відоме поселення гомінінів – первісних людей – у Європі. Про це свідчить нове дослідження знахідок зі стоянки біля селища Королево. Артефактам звідти більш як 1 млн років. Такого висновку дійшли чеські науковці, дослідивши сліди космічної радіації.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі