Субота, 27 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Міфічних істот більше: Данія виділить понад $7 млн на встановлення памʼятників жінкам

Важливо

У Данії виділять 7,3 млн доларів для створення памʼятників жінкам. Країна прагне вирівняти гендерний дисбаланс. У Копенгагені жіночих статуй нарахували менше, ніж скульптур міфічних тварин.

Про це пише The Guardian.

Загалом у Данії 321 памʼятник, з яких 31 – присвячений жінкам. У Копенгагені жіночих статуй нарахували менше, ніж скульптур міфічних тварин. Зі 101 памʼятника у столиці пʼять зображують жінок, чоловіків – 70, а тварин – 26.

У Данії також хочуть створити комітет, який пропонуватиме кандидатури жінок, яким варто спорудити пам’ятні статуї. “Нам усім потрібні зразки для наслідування, на яких ми можемо рівнятися і які дають нам зрозуміти наше спільне минуле. Як міністр я хотів би своїм голосом вшанувати багатьох жінок в історії Данії та віддати їм належне”, – сказав міністр культури Данії Якоб Енгель-Шмідт.

Високопосадовець, який є батьком тримісячної доньки, зауважив, що перед народженням дитини він помітив, гуляючи Копенгагеном, що більшість скульптур зображали чоловіків, коней і міфічних тварин. Його непокоїть те, що майбутні покоління вважатимуть, що Данію створили лише чоловіки.

Експерти майбутньої комісії підготують пропозиції кандидаток для вшанування, а також місць розташування скульптур. Водночас Енгель-Шмідт запевнив, що старі скульптури не чіпатимуть.

Статуя Лізи Норгаард у місті Роскілле. Письменниця померла торік у віці 105 років. Фото – Francis Joseph Dean/Dean Pictures/Alamy

Міністр пропонує громадськості ділитися і своїми ідеями, кого з жінок потрібно вшанувати пам’ятниками. Серед його ідей — пам’ятники шеф-кондитерці Карен Вольф, першій лікарці Данії Нільсін Нільсен і першій посолці країни та членкині комітету, яка вела перемовини щодо Загальної декларації прав людини ООН у 1948 році, Боділ Бегтруп.

Як розповідало раніше BitukMedia, уряд Іспанії створив безкоштовний мобільний додаток, який показує, хто із подружжя скільки часу витратив на хатні обов’язки. Таким чином хочуть допомогти жінкам. Кажуть, вони витрачають на домашні справи вдвічі більше часу, ніж чоловіки.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі