Понеділок, 6 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Усе почалося із вівці – майстриня створює унікальні звіросумки із шерсті

Важливо

Валерія Троцька народилася на Полтавщині, в селі Козельщина поблизу Кременчука. Валяні сумки із шерсті продає із 2016-го. Клієнти замовляють вироби у вигляді своїх улюбленців або просто у вигляді образу, який сподобався. Багатодітна мати Валерія називає справу своєю “четвертою дитинкою” та каже, що ця робота – як медитація.

Про майстриню розповідає ШоТам.

“Буває, йду вулицею, побачу красиву курку чи козу, відразу зафіксую їх та зберігаю в свою папку сумок на майбутнє”, – каже Валерія.

Вона тривалий час виготовляла ляльки із тканини та пробувала їх продавати, однак попиту не було. Під час одної із ярмарок майстрів у Кременчуці побачила валяний із шерсті шарф і ця техніка її зацікавила.

Спочатку жінка була незадоволена своїми шерстяними виробами. А потім побачила у подруги тканинну сумку у вигляді вівці. Спробувала створити таку ж методом валяння – і це вдалося.

Фото Валерії Троцької/ШоТам

Першу свою сумку жінка продала у 2016-му через міжнародну платформу Etsy. Пізніше виставила свої роботи в Instagram і їх почали замовляти клієнтки із України.

“Я тоді дуже здивувалася, адже ніколи не вважала інстаграм платформою для продажу, а ще розуміла, що не кожен купить собі таку річ через незвичність. Я дуже щаслива від того, що люди почали цінувати ручну роботу і що про мене дізналися клієнти в нашій країні”, – каже майстриня.

Фото Валерії Троцької/ШоТам

Люди замовляють сумки, що нагадують їхніх улюбленців, або просять повторити те, що вже бачили у профілі майстрині.

Голови тваринок, очі, носики Валерія виготовляє у техніці голкою насухо, всі інші частини виробу – валянням по мокрому. Тож виріб має висохнути, узимку це відбувається повільніше. Зараз Валерія доглядає за маленькою дитиною, тож робить 3-4 сумки на місяць.

Валерія змалку вона шила, малювала, витинала. Бабуся залишила свою швейну майстерню. Уже в 10 класі Валерія закінчила курси крою та шиття. За освітою жінка – художниця. Каже, що створення сумок – це медитація.

“Я передаю свою енергію сумкам, вкладаю в них душу, тому не могла з важким серцем та поганими емоціями повертатися до роботи. Це не просто якась фабрична річ, мої звіросумки – це моє четверта дитинка”, – розповідає майстриня.

Раніше клієнти найчастіше замовляли оленя. А зараз просять зробити кіз – у пам’ять про живих чи померлих улюблениць. Виходить персоналізований аксесуар. Валерія каже, що ці тварини надихають її на творчість.

Фото Валерії Троцької/ШоТам

“Ще надихають люди. Одна жінка зі Львова замовила подарунок для доньки, яка зараз закордоном, у вигляді їхньої кішки. Мене це так тоді розчулило. Люди не просто замовляють, платять гроші і йдуть, а ще діляться історіями зі свого життя”, – розповідає майстриня.

Роботи Валерії є у різних країнах світу – в Австралії, США, Канаді, Новій Зеландії та Європі. У ніч перед початком повномасштабного вторгнення до 4 ранку переписувалися із клієнткою із Канади.

“Пишаюся, що я є мамою трьох дітей, але при цьому працюю вдома. Мене часто питають, як я встигаю ще й сумки валяти, але я завжди знала, що не покину своєї справи. Навіть на останньому місяці останньої вагітності я сиділа на підлозі та робила двох лисичок”, – каже Валерія Троцька.

Як повідомляло BitukMedia, американка Алессандра Хайден із міста Гіг-Харбор у штаті Вашингтон плела гачком 34 год і 7 хв. Так встановила світовий рекорд Гіннеса. Каже, бабуся навчила її цьому ще у 8-річному віці.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі