Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Коргі її Величності: відкрили пам’ятник Єлизаветі II (ВІДЕО)

Важливо

Пам’ятник Єлизаветі II та її собакам відкрили біля бібліотеки в англійському місті Окемі (Oakham). Це перша скульптура, замовлена на згадку про королеву вже після її смерті у вересні 2022 року. Церемонія відкриття пройшла під схвальний гавкіт майже 50 коргі.

Про це повідомляє The Telegraph.

Церемонія відкриття двохметрової бронзової статуї покійної королеви в оточенні трьох коргі відбулася 21 квітня – в день народження Єлизавети. Їй могло б виповнитись 98 років.

Постійний меморіал найдовше правлячому монарху Британії – разом з її власними увічненими собаками – був названий належною даниною пам’яті “матері нашої нації”.

На створення макета статуї в британця Хівеля Брана Пратлі пішло 800 кг глини. Автор зобразив молоду королеву в парадній мантії, взявши за основу її зображення кінця 1950-х — початку 1960-х років.

Хівел Бран Пратлі працює над статуєю в своїй майстерні. Фото – Geoff Pugh

Статую скульптору замовила лорд-лейтенант Ратленда Сара Фернес. За її словами, після смерті Єлизавети ІІ місцеві жителі буквально “завалили” її листами із проханням встановити пам’ятник королеві. На створення статуї витратили £125 тис., більшість з яких зібрали за допомогою пожертвувань.

“Наскільки я розумію, це перша скульптура, замовлена на згадку про королеву (після її смерті). Були й інші: над ними працювали до її смерті, деякі навіть закінчили, але так і не презентували”, — зазначив автор скульптури.

У церемонії урочистого відкриття статуї взяли участь голова комітету з міжнародних справ палати громад британського парламенту Аліша Кірнс та єпископ Пітерборо Деббі Селлін. Дань пам’яті Її Величності віддали також члени Ліги вельш-коргі, що поєднує поціновувачів цієї породи.

Близько 50 тварин у супроводі власників здійснили урочистий прохід перед скульптурою під звуки шотландської жалобної пісні Sleep, Dearie, Sleep, виконаної на волинці. Саме під цю мелодію Британія прощалася з Її Величністю.

Спочатку пам’ятник планували встановити до роковин смерті королеви Єлизавети II – 8 вересня 2023 року. Проте робота тривала.

За життя Єлизавети II для неї у Великій Британії виготовили сім статуй. Зокрема одну з них відкрили у Великому Віндзорському парку 2002 року — до 50-річчя її правління. А іншу король Чарльз III встановив біля входу до Йоркського собору. Ця скульптура була замовлена до 70-річчя правління королеви у 2022 році.

Собаки породи коргі були постійними супутниками покійної королеви. Першу з них, коргі Сьюзен, королеві на 18-річчя подарував батько Георг Шостий. Відтод в резиденції Її Величності завжди жили пухнасті улюбленці. За часи правління вона мала понад 30 коргі — всі вони нащадки тієї самої Сьюзен.

Як розповідало раніше BitukMedia, у Лондоні поблизу Букінгемського палацу відбувся парад коргі на згадку про королеву Єлизавету II. Організатори планують зробити захід щорічним.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі