Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Зимували в холодильнику: у Черкасах випустили в природу врятованих кажанів (ВІДЕО)

Важливо

У Черкасах випустили у природу 14 врятованих кажанів. Протягом трьох місяців вони зимували у холодильнику волонтерки. Таку кількість кажанів на Черкащині випускають у природу вперше.

Про це повідомляє “Суспільне”.

Врятовані кажани перезимували в холодильнику Марини Радевич. Вона — єдина представниця Українського центру реабілітації рукокрилих в Черкаській області. Каже, що її волонтерство сталося випадково: “забрала в дитини кажана і зрозуміла, що тварина потребує допомоги, бо він був дуже худий і потім я зрозуміла, що це цікаво”.

“При температурі від чотирьох до восьми градусів вони в мене зимують у лотках. Колись там були овочі, а тепер у мене зимують кажанчики”, — пояснила волонтерка.

У 2024 році у неї зимувало двадцять червонокнижних кажанів. В дім до Марини Радевич вони потрапляють з різних міст. На перетримці вона готує їх до весняного випуску та намагається годувати так, як би це відбувалося в природі.

“Зазвичай годівля кажана відбувається один раз на добу у вечірній час. Для випуску бажано, щоб вага кажана для вечірниці рудої 25 грамів, для пізнього кажана бажано 22 грами, нетопир має бути хоча б чотири грами, бажано п’ять, а нетопир Кюля має бути хоча б грамів шість”. 

Волонтерка розповіла, що великі види, тобто вечірницю, годує зофобасом, а маленькі — мучняком або тарганами. Аби нагодувати всіх підопічних, Марина витрачає від трьох до чотирьох годин. “Кажана перегодувати неможливо. Зазвичай вони наїлися і сплять”, – розповідає волонтерка.

Випускали рукокрилих Марини у природу вперше. “Мені радісно, тому що вони нарешті можуть полетіти, в мене є там дівчатка, які можуть бути потенційно вагітними й будуть народжувати малюків і краще, щоб вони народжувалися на волі”, – каже вона.

Як розповідало раніше BitukMedia, у столичному парку “Голосіївський” волонтери повернули у довкілля майже 300 реабілітованих кажанів. Охочі кияни могли погодувати тварин та допомогти випустити їх.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі