Вівторок, 30 Квітня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

“Це було дійство”: волонтери випустили у київському парку врятованих кажанів

Важливо

У столичному парку “Голосіївський” волонтери повернули у довкілля майже 300 реабілітованих кажанів. Охочі кияни могли погодувати тварин та допомогти випустити їх.

“Це було дійство, яке всіх присутніх зачарувало і примусило закохатися в кажанів. Як можна не закохатися в цих ніжних милих створінь”, повідомила у Facebook пресслужба Національного природного парку.

Зазначається, що наразі в Україні зареєстровано 28 видів кажанів, 8 видів живуть на території НПП “Голосіївський”. Всі вони занесені до Червоної книги та потребують охорони, оскільки їхня популяція поступово втрачає середовища існування, а також на тварин впливає забруднення та інші антропогенні фактори.

Кажани відіграють ключову роль у збереженні здоров’я наших екосистем. Вони є одними з найкращих природних контролерів комах, адже один кажан за ніч може з’їсти до 3000 комах, кажуть екологи.

Фото – Національний природний парк Голосіївський/Holosiivskiy National Nature Park

“Це не тільки допомагає контролювати популяцію шкідників, але й зменшує потребу в хімічних пестицидах, що, в свою чергу, корисно для нашого здоров’я та довкілля. Крім того, деякі види кажанів запилюють рослини та розносять насіння, сприяючи відновленню лісів”, — йдеться у повідомленні.

Екологи нагадують, що кажани:

  • не агресивні до людей і не нападуть просто так,
  • не п’ють кров і не плутаються у волоссі,
  • не передають хвороб повітряно-крапельним шляхом,
  • не нищать матеріали оселі/будинку, де сплять.

Екологи докладають неймовірних зусиль для порятунку та реабілітації кажанів в Україні. За сприяння Українського Центру реабілітації рукокрилих цієї зими було врятовано 6500 особин. В цьому центрі працюють вчені, які не тільки рятують, але і вивчають життєдіяльність тварин.

Як розповідало раніше BitukMedia, 24 березня волонтери Центру реабілітації рукокрилих та харків’яни випустили на волю 3 тис. кажанів, врятованих у місті. Загалом же за цю зиму волонтери допомогли найбільшій кількості рукокрилих за 10 років. Їх звозили із усієї України.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі