Субота, 4 Травня, 2024
العربية简体中文NederlandsEnglishFrançaisDeutschItalianoPortuguêsРусскийEspañolУкраїнська

Єгипет повертає викрадену статую фараона Рамзеса II віком 3400 років

Важливо

Єгипет повернув зі Швейцарії фрагмент статуї віком 3 400 років із зображенням голови фараона Рамзеса II. Її викрали й вивезли з країни понад три десятиліття тому.

Про це пише Reuters.

Зараз статуя зберігається в Єгипетському музеї в Каїрі. Але виставляти її для огляду поки зарано – вона потребує реставрації.

Йдеться про фрагмент, який спочатку був частиною великої скульптури фараона поруч з різними божествами Стародавнього Єгипту. Його незаконно вивезли з храмового комплексу Рамзеса II у священному місті Абідосі понад 30 років тому. Точна дата крадіжки невідома, але очільник Єгипетського департаменту репатріації старожитностей Шаабан Абдель Гавад припускає, що статую могли викрасти наприкінці 1980-х або на початку 1990-х років.

Влада Єгипту помітила артефакт, коли його виставили на продаж на виставці в Лондоні у 2013 році. Згодом викрадений фрагмент перевезли до Швейцарії через кілька інших країн, перш ніж його відстежили і повернули в ході проведеного в Женеві розслідування.

Каїр співпрацював зі швейцарською владою, щоб повернути статую. Минулого року Швейцарія передала артефакт єгипетському посольству в Берні, але лише зараз статуя повернулася на батьківщину.

Рамзес II — один з наймогутніших фараонів Стародавнього Єгипту. Також відомий як Рамзес Великий, він був третім фараоном Дев’ятнадцятої династії та правив Єгиптом з 1279 до 1213 року (66 років) Він мав неабиякий авторитет у підданих. Завоював Палестину і Ліван. Одружився з донькою хеттського царя Хаттусілі III, щоб скріпити мирну угоду. Мав понад 160 дітей від багатьох жінок.

Як розповідало раніше BitukMedia, верхню половину гігантської статуї Рамзеса II Великого виявили археологи неподалік стародавнього міста Гермополіса (Ель-Ашмунейн), що за 250 км на південь від Каїра. Нижню частину німецький археолог Гюнтер Редер відкрив ще 1930 року.

Останні новини

Читайте позитивні новини у нашому Telegram каналі